O-STA

Na 54. Državnem srečanje mladih raziskovalcev dijaki Šolskega centra Velenje osvojili zlato priznanje s pohvalo

Mladi raziskovalci so se tudi letos lotili raziskovanja najrazličnejših področjih, med katerimi na Šolskem centru Velenje prevladuje tehniško področje. Zaradi pandemije se je zamaknil tudi datum državnega srečanja, ki je potekal v okviru organizatorja Zveze za tehnično kulturo Slovenije.

54. Državno srečanje mladih raziskovalcev je tako potekalo v ponedeljek in torek, 14. in 15. septembra 2020 na Fakulteti za naravoslovje in matematiko Univerze v Mariboru.

Za svoje zamisli so dijaki prejeli tako srebrna kot tudi zlato priznanje.

Srebrna priznanja so prejele naloge:

Aplikacija za otroke s posebnimi potrebami, avtoric Ane Repas in Lare Kotnik

Zalivalni sistem, avtorjev Domna Kuharja in Aleša Dvorjaka

Avtonomen dron za dobavo hrane, avtorja Dejana Mežnarca

Predelava RC-avtomobila v nizkocenovno napravo za videonadzor, avtorja Luke Ramšaka in Domna Stvarnika

Uporaba računalniškega vida za zaznavanje voznega pasu na slovenskih cestah, avtorja Luka Laha

Zapisovanje podatkov na DNK, avtorja Sama Pungarška Pritržnika

Zlato priznanje s pohvalo pa sta prejela Laura Pečnik Budna in Gaber Čuješ za nalogo Uporaba simulatorja letenja v letalski industriji.

O samem projektu sta avtorja zapisala sledeče:

Simulatorji so trenutno eden najbolj priljubljenih načinov učenja. Med najpopularnejšimi simulacijami pa so brez dvoma simulatorji letenja, ki uporabnike vedno bolj navdušujejo. Vendar pa simulatorji letenja niso uporabni le za zabavo, saj so namenjeni tudi profesionalni rabi, s katero se želimo čim bolj približati resničnemu letenju. Za takšno rabo so se ustanovile številne divizije pod okriljem Mednarodne organizacije za virtualno letenje (IVAO). V najini raziskovalni nalogi sva raziskovala, kako in za kaj (lahko) letalska industrija uporablja simulatorje letenja, poleg tega pa sva raziskovala ali lahko sama zgradiva simulator, ki je primerljiv s kupljenimi in profesionalnimi simulatorji letenja. Raziskovalna naloga je sestavljena iz treh delov. Najprej sva simulator zgradila, ga prilagodila za simulacijo letenja ter sproti beležila stroške izdelave, da sva jih lahko kasneje primerjala z že kupljenim simulatorjem in profesionalnim simulatorjem letenja. Nato sva poklicala izkušene pilote, ki so najin simulator ocenili in preverili ali je primerljiv s profesionalnim in ali je (in če, koliko) primeren za učenje letenja. Ob preverjanju simulatorja kot pomembno marketinško sredstvo, sva preverjala statistike uporabe simulatorjev skozi leta ter jih primerjala s številom pilotov v vsakem času, prav tako pa sva preverila marketinško moč simulatorja, tako da sva zbrala nekaj prostovoljcev ter izvedla intervju z njimi pred uporabo simulatorja in po njej.

Vsem avtorjem in mentorjem iskreno čestitamo.

Karmen Hudournik,
koordinatorica gibanja

http://mladiraziskovalci.scv.si


Beseda o gibanju Mladi raziskovalci za razvoj Šaleške doline

Gibanje Mladi raziskovalci za razvoj Šaleške doline letos že 38. leto vodi mlade raziskovalce pri ustvarjalnemu delu. Osnovnošolci, srednješolci in študentje prijavijo zanimive raziskovalne naloge ali inovativne projekte. Pod budnim očesom izkušenih mentorjev nastanejo vsako leto zanimive in kreativne naloge.

Gibanje ponuja širok nabor tem in te so: astronomija ali fizika, biologija, ekologija z varstvom okolja, etnologija, matematika ali logika, kemija ali kemijska tehnologija, psihologija ali pedagogika, ekonomija ali turizem, geografija ali geologija, slovenski jezik ali književnost, filozofija ali sociologija, zgodovina ali umetnostna zgodovina, interdisciplinarna področja, druga področja, elektrotehnika, elektronika in robotika, arhitektura, gradbeništvo ali promet, računalništvo ali telekomunikacije, tehnika ali tehnologija (tekstil, lesarstvo, strojništvo, idr), aplikativni inovacijski predlogi in projekti.

V letošnjem letu smo iz gibanja Mladi raziskovalci za razvoj Šaleške doline na 54. Srečanje mladih raziskovalcev poslali 33 raziskovalnih nalog (18 osnovnošolskih in 15 srednješolskih). V drugi krog se je uvrstilo 18 nalog (11 OŠ in 7 SŠ). V Mariboru smo skupno prejeli 5 zlatih, 13 srebrnih in 15 bronastih priznanj.

Vabljeni, da se nam pridružite.

Karmen Hudournik,
koordinatorica gibanja

http://mladiraziskovalci.scv.si