O-STA

Kdaj bodo porjavele obljube postale realnost?

Mladinska iniciativa za 3. razvojno os je v soboto, 19. septembra 2020, pripravila že tradicionalno šesto kolesarjenje po bodoči trasi hitre ceste na Koroško, med Šentrupertom in Ravnami na Koroškem. Ob včerajšnji napovedi koordinatorja Mladinske iniciative za 3. razvojno os Aljaža Verhovnika, da se iniciativa s prvo lopato na Koroškem poslavlja v zgodovino, je bilo to tudi zadnje kolesarjenje mladinske iniciative.

Akcijo je mladinska iniciativa pripravljala vse od ustanovitve, leta 2014, na kateri je s sloganom sporočala najbolj aktualno dogajanje na področju projekta v tistem letu. Slogan letošnje akcije je bil "Rjava lopata - obljubljamo od 2004", grafiko zanj pa je pripravil priznani ilustrator Ciril Horjak - dr. Horowitz. Z akcijo je mladinska iniciativa nazorno opozorila, da so bile podane že mnoge obljube in da je prva lopata zaradi teh že porjavela. Iniciativa je z včerajšnjim dnem sprožila tudi odštevalnik časa do začetka gradnje 3. razvojne osi v Gaberkah. Ta odšteva čas do 15. oktobra letos, ki bi se naj po zadnji obljubi ministra za infrastrukturo Jerneja Vrtovca, gradnja v Gaberkah pričela.

Kolesarji Mladinske iniciative za 3. razvojno os so pot pričeli v Šentrupertu in od tam preko Gaberk do Graške Gore. Po krajšem postanku pa preko Slovenj Gradca in Dravograda do Raven na Koroškem. Kolesarji so pot tokrat simbolično sklenili pri informacijskem centru Mladinske iniciative za 3. razvojno os na Ravnah na Koroškem, kjer se nahaja tudi odštevalnik časa do pričetka gradnje. Skupaj so premagali več kot 65 kilometrov poti.