O-STA

Bo odštevalnik časa prižgal zadnjo zeleno luč za gradnjo?

Mladinska iniciativa za 3. razvojno os je pretekli petek sprožila odštevalnik časa do pričetka gradnje 3. razvojne osi v Gaberkah. Ta sledi časovni obljubi ministra Vrtovca ob zadnjem obisku na seji Sveta koroške regije. Predsednik uprave DARS mag. Valentin Hajdinjak v ponedeljek, 21. septembra 2020, na sestanku s Korošci zatrdil, da ima DARS resničen namen 15. oktobra letos zasaditi simbolično prvo lopato v Gaberkah. DARS bo še v tem tednu podpisal pogodbo z izbranim izvajalcem gradbenih del v Gaberkah, sledi uvedba v dela in 15. oktobra letos simboličen pričetek gradnje.

DARS je prisotne informiral tudi v poteku razpisa za sklop F - Jenina (Podgorje pri Slovenj Gradcu). tam gradbeno dovoljenje še ni pridobljeno, zahtevek pa bo vložen v naslednjih dneh. DARS ocenjuje, da bi konec pomladi 2021 lahko imeli pogoje za pričetek gradbenih del tudi na območju Jenine. Sicer poteka aktiven odkup zemljišč za gradnjo na celotni trasi 3. razvojne osi med Šentrupertom in Slovenj Gradcem.

DARS je še sporočil, da bo vse razpise za izbor izvajalcev gradbenih del izvedel dvofazno in da bodo razpisi za nekatere druge sklope objavljeni še letos. Podobno se bo DARS lotil tudi gradnje spodnjega odseka Šentrupert - Velenje, katerega bo prav tako razdelili na več sklopov in dvofazne postopke izbora izvajalcev.

Glede umeščanja trase v prostor na odseku od Slovenj Gradca do Holmca bo, na podlagi protokola, do konca septembra sklicana koordinacija na nivoju regije in ministrstev.