O-STA

Vabilo za izjavo ministra mag. Vizjaka ob obisku Morske biološke postaje Piran

Spoštovani predstavniki medijev,

v sredo, 23. septembra 2020 se bo mag. Andrej Vizjak, minister za okolje in prostor Republike Slovenije, s svojo ekipo strokovnih sodelavcev udeležil delovnega obiska oddelka Nacionalnega inštituta za biologijo Morske biološke postaje Piran.

Morska biološka postaja Piran predstavlja edino raziskovalno skupino, ki se v slovenskem prostoru ukvarja s proučevanjem morskih ekosistemov, kar vključuje raziskave biodiverzitete in ekologije morskih organizmov, kroženja snovi, onesnaževanja morja in fizikalne oceanografije.

Raziskave morske biodiverzitete so ključnega pomena pri razumevanju dogajanja v morju in vpliva antropogenih dejavnikov na ekosisteme. Obenem so tovrstne raziskave neobhodne za oceno ekološkega in okoljskega stanja morja kot ju opredeljuje evropska okoljska zakonodaja (Vodna direktiva, Okvirna direktiva o morski strategiji). Skupina Morske biološke postaje Piran je že več kot desetletje vključena v proces izvajanja Okvirne direktive o morski strategiji in sodeluje pri pripravi metod ter monitoringa za spremljanje okoljskega stanja slovenskega morja.

Vabimo vse novinarje, da se 23. septembra ob 11.00 uri na Fornačah 41 v Piranu udeležijo izjave za medije, ki jo bosta ob obisku Morske biološke postaje Piran podala izr. prof. dr. Matjaž Kuntner, direktor NIB in minister mag. Andrej Vizjak, saj bo delovni obisk posvečen tudi kontekstu zelenega dogovora in evropskih debat na temo varovanja vod - morja.

Več informacij: Anja Sergaš, anja.sergas@nib.si, 059 232 905, 041 993 451.