O-STA

Strokovnjaki opozarjajo, da upad gibalnih sposobnosti otrok v epidemiji terja takojšnje ukrepanje

Ljubljana, 22. septembra - Meritve telesnega in gibalnega razvoja otrok, ki so jih na več kot sto osnovnih šolah izvedli v maju in juliju, kažejo, da je omejevanje telesne dejavnosti med epidemijo pri šolarjih pustilo občutne posledice. Strokovnjaki z ljubljanske Fakultete za šport pozivajo, naj se v šolah zagotovi več gibanja, igrišč in telovadnic pa naj se ne zapira.

Meritve pri več kot 20.000 osnovnošolcih so učitelji športne vzgoje opravili v maju in juniju, po obdobju razglašene epidemije, ko so bile šole zaprte, športne vadbe niso delovale, prepovedana je bila uporaba igrišč in združevanja na javnih prostorih. Po besedah vodje SLOfit-športnovzgojnega kartona Gregorja Starca podatki v primerjavi s predhodno meritvijo v aprilu 2019 kažejo velik upad vseh gibalnih sposobnosti, ki jih pri otrocih spremljajo, največji pa pri vzdržljivosti in koordinaciji celotnega telesa.

Posledično je padla splošna gibalna učinkovitost. Čeprav so upad pričakovali, so za strokovnjake s Fakultete za šport rezultati šokantni. Do upada gibalne učinkovitosti je namreč prišlo pri skoraj dveh tretjinah otrok. Splošna gibalna učinkovitost pa je pri povprečnem otroku upadla za več kot 13 odstotkov. Kot je na današnji novinarski konferenci opozoril Starc, so bili najbolj prizadeti prav otroci, ki so bili prej najbolj telesno dejavni. Po epidemiji tako beležijo najnižji odstotek gibalno visoko učinkovitih otrok v vsej zgodovini spremljave.

Hkrati je pri več kot polovici otrok prišlo do povečanja podkožnega maščevja. "Dvajsetodstotni dvig deleža debelih otrok v enem letu je nekaj nepojemljivega, kar se v zgodovini Slovenije še ni zgodilo," je poudaril Starc. "Jasno pa je, da s takim tempom, kot smo delali zdaj, stvari ne bomo mogli popraviti. Treba bo dati v peto prestavo," je dodal. Če bi se scenarij iz marca in aprila ponovil, bi po njegovih besedah lahko govorili o korona generaciji: "To bodo otroci, ki bodo imeli velike zdravstvene težave, ki bodo učno manj uspešni in bodo vse življenje nosili breme ukrepov, ki smo jih sproducirali odrasli".

Pobudnik vzpostavitve sistema športnovzgojnega kartona Janko Strel je opozoril, da se znižanje gibalne učinkovitosti odraža tudi v poslabšanju imunskega sistema, odpornosti. Učitelji prav tako že opažajo, da je padla pozornost otrok pri pouku. Ključno se mu zdi, da se vzpostavil zaupanje v učitelje in dopusti šolam, da realizirajo različne ideje, saj so tudi šole med seboj različne. Kot je dejal, mora stroka s področij izobraževanja, zdravstva in športa stopiti skupaj in ravnati v dobro otrok. "Mi danes rešujemo gospodarstvo. Reševati je treba znanje in zdravje," je poudaril.

Nekaj predlogov je nanizala prva avtorica učnih načrtov za športno vzgojo Marjeta Kovač. Poudarila je, da bi moral imeti otrok vsak dan eno uro dobro strukturirane vadbe. Otrokom je treba omogočiti, da vsaj del poti v in iz šole varno opravijo peš, s kolesom, na rolerjih, skirojih. V šole je treba vpeljati gibalne odmore, ki presekajo daljše sedenje.

Kot se učitelje pripravlja na poučevanje na daljavo, bi jih po njenih besedah morali pripravljati tudi na poučevanje zunaj učilnice, na prostem. V učilnice bi morali nameščati tudi pripomočke, ki otroke spodbujajo k gibanju, učitelje vseh predmetov pa pripraviti, da bodo poskušali poučevati dejavno.

Po njenih besedah se zavzemajo tudi za manjše skupine ter da bi na sistemski ravni do petega razreda zagotovili skupno poučevanje športnega pedagoga in razrednega učitelja. Predlagajo pa še, da je treba v šolah interventno znova vzpostaviti program Zdrav življenjski slog, saj je bil ta projekt dokazano učinkovit za telesno zmogljivost otrok.

Gregorju Juraku, ki vodi raziskovano skupno SLOfit, se ob povečanju debelosti v osnovnošolski populaciji zdi nujno, da se vzpostavi sistem za obravnavo zdravstveno ogroženih. Pri tem je spomnil, da so že bili dobri pilotni projekti, ko je znotraj šole sodeloval športni pedagog, na drugi strani pa je bil vzpostavljen tudi zdravstveni tim, kjer je bil zdravniku v veliko pomoč kineziolog. Sedaj je treba to vzpostaviti na sistemski ravni, je dodal.

Pozval je tudi, naj se ne zapira igrišč in telovadnic, saj je bila s tem povzročena ogromna škoda. Namesto tega se je zavzel za podaljševanje časa, ko so športne površine na voljo za gibalno dejavnost vseh starostnih skupin. Športnim društvom pa je po njegovih besedah treba omogočiti dejavnost.

Kot je dejal, bi tudi na njihovem področju rabili interventni zakon, ki bi zagotovil ustrezna sredstva in s tem omogočil uresničitev predlogov.