O-STA

Inženirska akademija Slovenije novinarki Renati Dacinger podelila priznanje za kakovostno promocijo inženirstva in znanosti

Inženirska akademija Slovenije (IAS), ki združuje vrhunske inženirje iz akademskega in poslovnega okolja, je letos prvič podelila priznanje za kakovostno novinarsko promocijo inženirstva in znanosti. Na ta način želi poudariti pomen inženirskih dosežkov za družbo in nagraditi kakovostno poročanje o inženirstvu. Priznanje za novinarko, ki je v preteklem letu najbolj kakovostno promovirala inženirstvo in znanost v javnih občilih, so tako danes na slavnostni podelitvi v ljubljanskem hotelu Slon izročili Renati Dacinger, novinarki in voditeljici oddaje Ugriznimo znanost na TV Slovenija.

Portret Renate Dacinger, dolgoletne znanstvene novinarke

Novinarka Renata Dacinger na področju znanosti deluje že skoraj 20 let. Leta 2001 je na nacionalni televiziji začela ustvarjati oddajo Zenit, ki je ostala na sporedu vse do leta 2005. Oddaja je predstavljala pomemben gradnik v promociji znanosti pri nas, saj je bilo v tistih časih to področje še precej zapostavljeno v medijih. Pet let po zaključku oddaje Zenit je Renata Dacinger zasnovala novo tedensko oddajo o znanosti z naslovom Ugriznimo znanost, v kateri z ekipo sodelavcev že več kot 10 let laični javnosti na razumljiv in zanimiv način predstavlja različna področja znanosti. V približno 350 oddajah so številni slovenski in tuji znanstveniki dobili priložnost, da osvetlijo svoje raziskovalno delo in znanstvene ideje.

Novinarka, ki svojo strast do znanosti širi med Slovence

Renata Dacinger že vrsto let predano in z vso strokovnostjo raziskuje znanstvene teme ter znanost približuje ljudem. V preteklih letih je za svoje delo prejela že lepo število priznanj, med drugimi tudi priznanje Prometej za odličnost v znanstvenem komuniciranju, ki ga podeljuje Slovenska znanstvena fundacija in nagrado Evropska znanstvena novinarka leta 2019 v kategoriji TV Združenja britanskih znanstvenih piscev. Danes ji je priznanje za kakovostno delo podelila še Inženirska akademija Slovenije. "Nagrada pomeni veliko priznanje mojemu delu v preteklosti in motivacijo za naprej, za kar se najlepše zahvaljujem Inženirski akademiji Slovenije. Ker imam znanost rada, me to delo po skoraj 20 letih še vedno veseli in mi predstavlja izziv. V tem času sem spoznala veliko znanstvenikov. Zahvaljujem se jim za zaupanje in za vse, kar so me naučili. In seveda hvala vsem sodelavcem, brez katerih zagotovo ne bi mogla ustvarjati oddaj," je ob prejemu priznanja povedala novinarka.

Inženirska akademija Slovenije poudarja pomen inženirstva za družbo

S priznanjem želi IAS ozaveščati javnost o pomenu kakovostnega poročanja o znanosti in nagraditi novinarje, ki so pomembni glasniki znanosti. Predsednik IAS Marko Pleško je podelitev pospremil z besedami: "Vse najboljše države se odlikujejo po tem, da imajo vrhunsko inženirstvo. Tudi za Slovence velja, da se moramo truditi za lastno inženirsko znanje in za to, da bi se čim več mladih odločilo za študij inženirstva. Bolj kot se bo javnost zavedala pomena in uporabe domačega inženirskega znanja, bolj bo Slovenija napredovala. Velika zahvala torej ge. Renati Dacinger, ki že dolga leta širi to sporočilo med Slovenci, saj s promocijo inženirstva in znanosti, močno prispeva tudi k razvoju in blaginji naroda."

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

O Inženirski akademiji Slovenije (IAS)

INŽENIRSKA AKADEMIJA SLOVENIJE (IAS) po ustanovitvi leta 1995 in sprejetemu zakonu o Inženirski akademiji leta 2006 že vrsto let leto deluje kot samostojna organizacija, ki združuje vrhunske strokovnjake s področja tehniško- naravoslovnih ved in tehnološkega razvoja. Osnovna naloga Akademije je promocija inženirjev in inženirstva ter tehnološkega razvoja. V ta namen si prizadeva za ponovno oživitev inovacijskega procesa v slovenskem gospodarstvu in kakovost izobraževanja na področju tehnike in naravoslovja. Vsaki dve leti v svoje vrste izvoli omejeno število novih članov iz akademskih vrst in industrije.

Prioritetna področja IAS so v zadnjem času i) uveljavite in promocija inženirskega znanja v Sloveniji, ii) izobraževanja za inženirske vede ter iii) Zakon o raziskovalni in razvojni dejavnosti.

IAS se je v letih 2018 in 2019 osredotočila tudi na aktivnosti v okviru mednarodnega sodelovanja in organizacije mednarodnih konferenc na področjih zajema in izkoriščanja CO2 v boju proti podnebnim spremembam v srednjeročnem in dolgoročnem obdobju ter na področju mikroplastike - perečega globalnega problema onesnaževanja.

V letu 2019 so uspeli s prizadevanji za uveljavitev državnih nagrad za inženirje "Puhove nagrade". Izdelali so primerjalno analizo s področja visokega šolstva, znanosti, inovacij, razvojnih dosežkov, patentov in spin-off podjetij v Sloveniji, na katero se bodo oprli pri oblikovanju stališč IAS.

Na mednarodnem področju sodelujejo v evropskem združenju inženirskih akademij Euro-CASE, predvsem na področju inovacij in energetike. Sodelujejo tudi s svetovnim združenjem inženirskih akademij CAETS, kjer njihov predstavnik deluje v upravnem odboru združenja.

Več o IAS: http://ias.si/Inzenirska-Akademija-Slovenije/