O-STA

Zavajanje javnosti z neresničnimi izjavami o stanju proračuna Mestne občine Velenje

Včeraj smo v nekaterih medijih zasledili neresnične objave o stanju proračuna Mestne občine Velenje. Po navedbah enega med njimi naj bi naša občina beležila izgubo v višini 5 milijonov evrov. To absolutno ne drži! Mestna občina Velenje že vrsto let ustvarja proračunski presežek. V zaključnem računu proračuna za leto 2019 smo ustvarili 4,9 milijonov evrov presežka, katerega smo vključili v proračun za leto 2020. Sprejeti proračun za leto 2020 je na koncu leta predvideval 195 tisoč evrov stanja sredstev na računih. Trenutno smo v pripravi rebalansa proračuna za leto 2020 in ocenjujemo presežek v višini dobrih 2 milijona evrov. Mestna občina Velenje vse svoje obveznosti do dobaviteljev pokriva na dan zapadlosti. Z likvidnostjo sredstev Mestna občina Velenje zadnjih 10 let ni imela težav.

10. in 11. člen Zakona o javnih financah določata, da proračun sestavljajo splošni del proračuna, posebni del proračuna in načrt razvojnih programov. Splošni del proračuna je sestavljen iz bilance prihodkov in odhodkov, računa finančnih terjatev in naložb ter računa financiranja. Pri pripravi in izvrševanju proračuna se na podlagi 9. člena Zakona o javnih financah upoštevajo tudi prenesena sredstva iz preteklih let, ki se vključijo v proračun naslednjega leta. Sredstva, ki so ostala neporabljena na računih proračuna (iz vseh treh bilanc proračuna) na koncu tekočega leta, se uporabijo za financiranje izdatkov proračuna prihodnjega leta. Za znesek prenesenih sredstev oziroma stanja sredstev na računih iz preteklih let, ki je lahko pozitivno, nič ali negativno, se spremeni višina izdatkov proračuna. Na podlagi sedmega odstavka 2. člena Zakona o javnih financah mora biti proračun uravnotežen med prejemki in izdatki. To pomeni, da morajo biti v vseh treh bilancah proračuna (bilanci prihodkov in odhodkov, računu finančnih terjatev in naložb ter računu financiranja) celotni prejemki proračuna usklajeni s celotnimi izdatki proračuna. Tako je dovoljen primanjkljaj v bilanci prihodkov in odhodkov, ki pa se mora pokriti iz računa finančnih terjatev in naložb oziroma iz računa financiranja ter z upoštevanjem stanja sredstev na računih ob koncu preteklega leta.

Zaradi neresničnih objav smo v skladu s četrtim odstavkom 27. člena Zakona o medijih od medija zahtevali objavo popravka.