O-STA

"Iz take smo snovi kot trave"

Svetovni dan hrane bo Nacionalni inštitut za biologijo obeležil z virtualno razstavo udomačenih trav

Ljubljana, 16. oktober 2020 - 16. oktobra obeležujemo Svetovni dan hrane, ki bo letos v okviru Organizacije Združenih narodov potekal pod sloganom "Naša dejanja so naša prihodnost. Z zdravim prehranjevanjem za svet brez lakote". Na Nacionalnem inštitut za biologijo smo ob tem pripravili fotografsko razstavo in s tem opozorili na ključen pomen udomačenih trav - žit v boju proti lakoti.

Svetovni dan hrane vsako leto pomeni pomembno globalno ozaveščanje za zmanjšanje lakote v svetu ter zagotavljanje raznolike in kakovostne hrane za vse. Letos, ob pandemiji novega koronavirusa, je lakota še posebej aktualna, saj se je situacija na najbolj ranljivih območjih sveta še poslabšala. Ideja za razstavo je izšla iz obsežnega tematskega članka septembrske slovenske izdaje revije National Geografic o udomačitvi trav. Besedilo članka avtorice prof. dr. Marine Dermastia dopolnjuje zaščitni znak revije - čudovit nabor fotografij cvetov trav in žit fotografa Marka Trebušaka. Dopolnjujoča virtualna fotografska razstava, ki je nastala pod vodstvom prof. dr. Marine Dermastia in oblikovalke Branke Smodiš, pomeni nadgradnjo članka in tematike, ki želi opozoriti širšo javnost na ključen pomen trav v prehrani. Hkrati so trave prikazane skozi fotografski objektiv kot izjemno vizualno atraktivne. Avtorica razstave je ob otvoritvi povedala: "Zgodba za članek se je pripravljala dolgo, saj sem morala urednike prepričati, da so cvetovi trav fotogenični in se pojavljajo v pleadi oblik in barv. Za popoln izdelek smo potrebovali le še vrhunskega fotografa, kot je Marko Trebušak, ki je s postopkom t.i. zlaganja fotografij (ang. photostacking) z izjemno velikimi povečavami uspel prikazati osupljive podrobnosti drobcenih cvetov. Fotografije osvetljujejo filogenetski razvoj sodobnih žit iz samoniklih trav, kot tudi glavne spremembe v cvetovih žit kot rezultat udomačitve iz trav Starega sveta."

Razstava je v tem trenutku še posebej aktualna zato, ker je letošnja Nobelova nagrada podeljena Svetovnemu programu za hrano (WFP) za svoja prizadevanja proti lakoti v svetu, ki je hkrati del njihovega poslanstva in prizadevanja za mir v svetu.

Razstava je dostopna vsem v virtualni galeriji/ virtual gallery, nekaj izbranih fotografij pa je na ogled tudi v avli Biološkega središča, na Večni poti 111 v Ljubljani.

Kontakt za medije: Katja Sinur, Katja.Sinur@nib.si , 040 320 516.

Več informacij v sporočilu za javnost v priponki.