O-STA

EIT Health bo z razpisom 2021 RIS Innovation Call podprl inovativne evropske startupe v zdravstvu v skupnem znesku več kot milijon evrov

· V želji, da bi podprli obetavne in inovativne projekte s področja zdravstva, vodilna evropska mreža inovatorjev v zdravstvu EIT Health že tretje leto zapored organizira razpis za predložitev inovativnih projektov EIT Health RIS Innovation Call

· V preteklih dveh letih je pobuda "EIT Health RIS Innovation Call supported" podprla 6 startupov iz Slovenije, v sklopu celotnega natečaja pa je kar 28 evropskih konzorcijev t. i. inovatorjev v zdravstvu prejelo skupaj 2 milijona evrov

Cilj razpisa " EIT Health RIS Innovation Call", ki ga vsako leto pripravi organizacija EIT Health, je podpreti obetavne in inovativne projekte s področja zdravstva, ki jih razvijajo raziskovalne ekipe v naprednejših regijah Srednje, Vzhodne in Južne Evrope, vključno z obetavnimi startupi, med drugimi tudi iz Slovenije. V zadnjih dveh letih so tako podprli 6 zagonskih podjetij iz Slovenije in Romunije, 3 iz Italije, Portugalske in Hrvaške ter po enega iz Estonije, Slovaške, Grčije, Češke, Latvije in Litve. Na natečaju vsak izbran projekt prejme nepovratna sredstva, mentorje in priložnost za mreženje ter dostop do vrhunskih evropskih strokovnjakov na področju zdravstva, ki lahko nagrajencem pomagajo pri razvoju inovativnih rešitev.

V preteklih dveh letih je EIT Health v Sloveniji podprl naslednjih 6 projektov:

· Krepitev kognitivnosti z medgeneracijskimi igralnimi kartami (več informacij o projektu na povezavi https://bit.ly/3jJ7AwA, na strani 24)

· Oddaljeno vodenje terapije pri bolnikih s kroničnim srčnim popuščanjem (več informacij o projektu na povezavi https://bit.ly/3jJ7AwA, na strani 25)

· LifeECG - naprava za elektrokardiogram za večkratno uporabo, ki omogoča daljinsko spremljanje srčnih ritmov v oblaku (več na povezavi https://bit.ly/33K583j, na strani 21)

· NEUS - programska oprema za zgodnje odkrivanje demence (več na povezavi https://bit.ly/33K583j, na strani 23)

· HomeCare - projekt tablice in zapestnega pasu, ki starejšim omogoča zdravo življenje doma - s tabličnim računalnikom lahko sprožijo klice v sili, si nastavijo opomnike za jemanje zdravil, pametna zapestnica pa spremlja njihovo fizično aktivnost (več na povezavi https://bit.ly/33K583j, na strani 16)

· PVR sistem - naprava za sladkorne bolnike, ki omogoča nanašanje ogljikovega dioksida na noge sladkornega bolnika na varen in neinvaziven način (več na povezavi https://bit.ly/33K583j, na strani 15)

"Zdravstveni sistemi in zdravstveni delavci po vsem svetu so se morali letos spopasti z zelo resnimi izzivi zaradi pandemije koronavirusa in žal se zdi, da teh izzivov še ni konec. V trenutni situaciji je še toliko bolj pomembno, da podpremo nove, revolucionarne zdravstvene pobude, ki ponujajo inovativne rešitve in lahko olajšajo življenje pacientom, zdravnikom ter zdravstvenemu osebju, obenem pa omogočijo učinkovitejši postopek zdravljenja. Naš cilj je podpreti naslednjo generacijo inovatorjev pri ustanavljanju novih obetavnih podjetij," je dejala Mónika Tóth, vodja programa EIT Health InnoStars RIS.

Medtem ko se je leta 2019 33 % projektov, ki so jih podprli, nanašalo na velike podatkovne baze (big data), rešitve v oblaku ter mobilne aplikacije in platforme, je ta delež leta 2020 zrasel že na skoraj 40 %. Te številke kažejo na trend v svetu - ponudniki zdravstvenih storitev vsak dan ustvarijo ogromno podatkov, zato je treba najti rešitve, s pomočjo katerih bo mogoče analizirati in razložiti vse te podatke. V času svetovne pandemije je to še bolj pomembno. Lani je polovica zmagovalnih skupin razvila nove zdravstvene rešitve, kot so obliži za zdravljenje luskavice ali aktivni sistem 3D celične kulture za primarne hepatocite.

----------------

Več o razpisu za predložitev inovacij EIT Health RIS Innovation Call:

Razpis za predložitev inovacij EIT Health RIS Innovation Call je namenjen financiranju visokokakovostnih, močnih in uravnoteženih projektov lokalnih akademskih ustanov in raziskovalnih skupin. Projekti se bodo razvijali v sodelovanju z EIT Health Hubs, lokalnimi središči, ki podpirajo regionalni razvoj ekosistemov. To so Ljubljanski univerzitetni inkubator v Sloveniji, skupnost Asociatia INIT & Freshblood HealthTech v Romuniji, Univerza v Portu na Portugalskem, konzorcij Consorzio Arca v Italiji, Univerza v Zagrebu na Hrvaškem, Inovacijski center DEX na Češkem, Univerza Riga Stradins v Latviji in Litovska univerza za zdravstvene vede. Vsak odobreni projekt prejme do 75.000 EUR za nadaljnji razvoj prebojnega izdelka ali rešitve.

Tisti, ki jih zanima sodelovanje v natečaju, lahko več informacij dobijo na spletnem seminarju EIT Health RIS Innovation Call Webinar, ki bo 26. oktobra 2020. Na program pa se lahko prijavijo do 15. novembra na tej povezavi.

Na natečaj se lahko prijavijo start-up podjetja, ki izpolnjujejo naslednje pogoje:

• imajo partnerstvo, ki ga sestavljajo poslovni partner (obvezno) in najmanj 1 akter (akademski partner ali raziskovalna ustanova / zdravstvena ustanova)

• vodilni partner mora imeti registrirano podružnico v regiji NUT2, kjer je ena izmed EIT Health lokalnih organizacij

• z idejami zdravstvenega varstva so že zaključili IML 2 (Idea) in začeli IML 3 (Proof of Concept) vsaj na dveh od štirih domen

---

O organizaciji EIT Health

EIT Health je nepridobitna organizacija in eno največjih evropskih javno-zasebnih partnerstev na področju zdravstvenih inovacij. Sestavljena je iz približno 150 partnerjev in je edinstvena evropska mreža vrhunskih podjetij, univerz, raziskovalnih in razvojnih centrov ter bolnišnic in inštitutov. Vloga EIT Health je zgraditi ekosistem, ki omogoča razvoj zdravstvenega varstva za prihodnost, da bodo lahko evropski državljani živeli dlje in bolj zdravo. EIT Health nadgrajuje veščine zdravstvenih delavcev po vsej Evropi, vlaga v najboljše talente Evrope in omogoča trženje inovativnih zdravstvenih izdelkov / rešitev v EU. Je ena največjih javno financiranih zdravstvenih pobud, podpira pa ga Evropski inštitut za inovacije in tehnologijo (EIT), organ Evropske unije. Za več informacij obiščite: www.eithealth.eu.

O organizaciji EIT Health InnoStars

Grozd InnoStars je eno od sedmih geografskih področij organizacije EIT Health. Zajema polovico Evrope, vključno s Poljsko, Madžarsko, Italijo in Portugalsko, ter druge regije, vključene v regionalni inovacijski sistem EIT - baltske države, Hrvaška, Slovaška, Češka, Slovenija, Grčija in Romunija. To je skupina držav, ki jo Evropski indeks inovacij ocenjuje kot zmerne inovatorje. InnoStars je osredotočen na spodbujanje podjetništva, inovacij in izobraževanja na področju zdravstva, zdravega življenja in aktivnega staranja v regiji ter odpravljanje vrzeli med regijami, ki so vodilne v inovacijah, in tistimi regijami, ki šele napredujejo.

O Regionalnem programu inovacijske sheme EIT (EIT RIS)

Regionalno inovacijsko shemo EIT (EIT RIS) je ustanovil Evropski inštitut za inovacije in tehnologijo (EIT), da bi zapolnil vrzel med regijami, ki so vodilne v inovacijah, in tistimi regijami, ki šele napredujejo. Program se izvaja s sodelovanjem lokalnih središč. Na področju zdravstva se program razvija od leta 2016, koordinira pa ga EIT Health InnoStars. Program vključuje 14 zdravstvenih središč EIT, ki se nahajajo v 13 državah po Vzhodni, Srednji in Južni Evropi. Ta središča služijo kot vstopne točke do vseevropske mreže najboljših univerz, podjetij in njihovih projektov. Cilj programa je inkubirati regije, v katerih deluje, odkriti njihove edinstvene inovacijske prednosti in vključiti lokalne inovatorje za sodelovanje v vseevropskih programih in natečajih.

Kontakt: Kazár Olívia gsm: +36 30 604 0697 I e-naslov: kazar.olivia@acg.hu

Marta Kaczmarek, vodja komunikacij grozda EIT Health InnoStars gsm: +48 692 821 598 I e-naslov: marta.kaczmarek@eithealth.eu

www.eithealth.eu I https://eithealth.eu/in-your-region/innostars/