O-STA

Pred spomenike vojn položili vence

Ljubljana, 30.9.2020 - Predstavniki so v imenu Koordinacije domoljubnih in veteranskih organizacij Slovenije ob dnevu spomina na mrtve na pokopališču Žale, položili vence pred spomenike vsem padlim v vojnah, ki so se bile na ozemlju današnje Republike Slovenije. Vence so položili pred spomenikom padlim v I. svetovni vojni, talcem in padlim borcem NOB, v Gramozni jami, ter pred spomenikom padlim v osamosvojitveni vojni 1991. Prav tako so na povabilo Ruskega veleposlaništva položili venec pri spomeniku sinovom Rusije.

Pri spomeniku padlim v osamosvojitveni vojni se jim je pridružili tudi minister za obrambo, notranje zadeve ter delo, družino in socialne zadeve Matej Tonin, Aleš Hojs in Janez Cigler Kralj, ki so položili vence vojakom in policistom padlim v osamosvojitveni vojni. Ministrstvo za obrambo je na Twitterju objavilo. "Njihove žrtve so tlakovale pot samostojni Sloveniji." "Brez vas samostojne Slovenije ne bi bilo," pa je po položitvi venca na svojem Twitter profilu zapisal notranji minister Aleš Hojs. Sodelovala je tudi Gardna enota Slovenske vojske.

Zaradi omejitev zbiranja na maksimalno šest ljudi in prepoved potovanja med regijami vencev KoDVOS tokrat niso polagale delegacije.

Besedilo in foto: Janez Platiše