O-STA

Brez bolečin ob endometriozi

Na mednarodnem kongresu bodo ponazorili velik napredek pri zdravljenju tega obolenja žensk

Beljak (OTS) - Skrajno bolečega menstruacijskega obolenja endometrioze se nam ni več treba bati. Zaradi velikega napredka medicine jo ženske tudi s pomočjo operacije sedaj lahko preživijo popolnoma brez bolečin. Na največjem nemško govorečem mednarodnem strokovnem kongresu na temo endometrioze, ki bo septembra v Beljaku, si izkušenj ne bodo izmenjali samo strokovnjaki, ampak se z boleznijo prvič na kraju samem lahko seznanijo in poiščejo pomoč tudi prizadete ženske.

Endometrioza je bolezen, pri kateri se maternična sluznica pojavi zunaj maternice. Med menstruacijo se ta sluznica tako kot sluznica v maternici odzove na hormonske spremembe. Zato pride do krvavitev tudi zunaj maternice. Posledice so lahko dramatične. Poleg hudih menstruacijskih bolečin imajo ženske tudi bolečine v trebuhu in hrbtu. Posledica endometrioze so lahko bolečine pri spolnih odnosih, motene krvavitve in neplodnost. Z obolenji maternice pogosto povezujemo izjemen občutek napetosti, slabost in bolečine pri opravljanju velike ali male potrebe. To so tudi tipične težave, ki jih prinaša endometrioza.

Vsaka deseta ženska ima endometriozo. Vendar pa najsodobnejše metode zdravljenja, kot so npr. operativna odstranitev tkiva, ki se nahaja zunaj maternice, oz. nastalih cist, poskrbijo za to, da ob endometriozi ni bolečin. Velika težava pri endometriozi je, da ženske o njej ne vedo dovolj.

�"Veliko žensk ne ve, da imajo bolečine zaradi endometrioze. Tudi zdravniki o endometriozi pogosto ne vedo dovolj in jih moramo poučiti," pravi prim. prof. dr. Jörg Keckstein, predstojnik oddelka za ginekologijo in porodništvo deželne bolnišnice v Beljaku. Deželna bolnišnica v Beljaku je najboljši naslov za zdravljenje endometrioze v Avstriji, še posebej s pomočjo laparoskopske kirurgije. Zato bo strokovni kongres na temo menstruacije in endometrioze potekal v kongresnem centru v Beljaku (od 28. septembra do 1. oktobra).

Na mednarodnem kongresu v Beljaku, kjer bo poskrbljeno tudi za simultani prevod v angleški in italijanski jezik, bodo prikazani vsi vidiki menstruacije in endometrioze ter njuna diagnostika in zdravljenje. Potekala bodo predavanja, vrteli se bodo video filmi, potekale bodo operacije v živo, forum bolnikov, delavnice in večer, ki bo organiziran posebej za občinstvo. Teme kongresa bodo konservativno zdravljenje, homeopatija, kitajska medicina ter tudi operativno zdravljenje in psihološko svetovanje.

Mag. Sabine Pollanz,

LKH Villach,

Nikolaigasse 43,

A- 9500 Villach,

�-sterreich

Tel. ++43 / 42 42 / 208 - 27 49,

Mobil: ++43 / 664 / 15 20 341

Prim. Univ.-Prof. Dr. Jörg Keckstein,

LKH Villach,

Tel. ++43 / 42 42 / 208-2392

Oberarzt

Dr. Kurt Heim,

LKH Villach,

Tel. ++43 / 42 42 / 208 / 3184,

Mobil: ++43 / 676 / 6177595

Agentur Commed ++43 / 463 / 59 15 00

ali ++43 / 664 / 130 97 21