O-STA

Spletna poezija iz Samovarja

Tradicionalna ruska čajanka Osrednje knjižnice Celje in Gimnazije Celje - Center bo letošnje leto posvečena pesnikom ruskega srebrnega veka, prvič pa bo izvedena v spletni različici

V četrtek, 19. 11., bo ob 19. uri vrelo na svetovnem spletu ... Seveda zopet v slovensko-ruskem samovarju, na tradicionalnem glasbeno-literarnem večeru sedanjih in nekdanjih dijakov Gimnazije Celje - Center (GCC), ki bodo v sodelovanju s kolegi s I. gimnazije v Celju in stalno partnerico Osrednjo knjižnico Celje pripravili Poezijo iz samovarja, ki so jo tokrat povezali v "Šopek verzov pesnikov ruskega srebrnega veka"/"БУКЕТ СТИХОТВОРЕНИЙ ПОЭТОВ СЕРЕБРЯНОГО ВЕКА". Prireditev bomo lahko spremljali preko YouTube kanala Gimnazije Celje - Center in na Facebook strani GCC.

Mladi bodo z besedo v slovenščini in ruščini ter z glasbo predstavili poezijo karizmatičnih pesnikov t. i. ruskega srebrnega veka Sergeja A. Jesenina, Anne A. Ahmatove, Marine I. Cvetajeve, Valerija J. Brjusova, Aleksandra A. Bloka, Borisa L. Pasternaka idr., ob njej pa tudi poezijo njihovega sodobnika, našega pesnika Srečka Kosovela. Ob recitatorjih bodo nastopili tudi številni glasbeniki z GCC, pa Dekliški pevski zbor, Nonet GCC in FaVoZa, večer pa sta z mentorskim vodstvom povezali rusistki in slovenistki Darja Poglajen in Ana Metličar, za snemanje in montažo pa je poskrbel nekdanji dijak GCC Žan Žvižej. Ob prireditvi bo že četrto leto zapored izšel tudi priložnostni koledar, ki je delo dijakov umetniške gimnazije likovne smeri na GCC, teden dni kasneje pa se mu bo pridružil še šolski koledar, ki je letošnje leto posvečen krovni vsebinski temi dogajanja na GCC - (Brez)mejno.

Po tradiciji se je ta večer v Celjskem domu vselej doslej nadaljeval še s prijetnim druženjem ob čaju in slaščicah, tokrat pa bodo organizatorji zaradi neugodnih epidemioloških razmer dogodek ponudili na ogled le "na daljavo". Verjamejo, da bodo obiskovalci spleta vseeno začutili lepoto in bogastvo ruske literature in glasbe ter da bo večer ob tem lep in prijeten. Program so posneli z veliko truda in odgovornosti ter z željo, da bi ohranili kulturo tudi v času, ko se v skrbi za zdravje ne moremo družiti. Pokrovitelji dogodka so Društvo Slovenija Rusija, Sklad Toneta Pavčka in Krka.

S Poezijo iz samovarja na GCC napovedujejo tudi pestro kulturno dogajanje v decembru - 3. 12. bodo na šoli obeležili Ta veseli dan kulture, podelili šolska Prešernova priznanja ter nagrade za najboljši kratki zgodbi z vsakoletnega natečaja in pripravili Miklavžev koncert, 16. 12. pa se bo s prireditvijo Centrovizija na GCC začel veseli december.

PRILOGA: Fotografije z lanske Poezije iz samovarja posvečene Anni Ahmatovi (arhiv GCC)

Dodatne informacije:
Gregor Deleja, ravnatelj GCC, 041 708 945, gregor.deleja@gcc.si, www.gcc.si