O-STA

Odlični debaterji z GCC osvojili tudi prvi digitalni mladinski evropski parlament

Zmaga mladih debaterjev z Gimnazije Celje - Center na drugem državnem srednješolskem debatnem turnirju in 2. mesto za slovensko delegacijo na prvem spletnem zasedanju mladinskega evropskega parlamenta

Na Gimnaziji Celje - Center (GCC) tudi v času zaprtja šol potekajo številni projekti in obšolske dejavnosti, med njimi tudi Debatni klub, ki je letošnjo jesen uspešno zakorakal že v 23. leto delovanja. Na zadnjem srednješolskem debatnem turnirju, ki je tudi tokrat potekal v spletni obliki na temo cenzure na družbenih omrežjih, je sodelovalo pet ekip. Dijakinje Eva Žlavs, Tea Simić in Gabriela Laznik Zalaznik so na slovenskem delu osvojile 1. mesto, Gabriela pa je postala tudi prva govorka turnirja. Odlično so se odrezali še Matevž Bervar z 2., Janja Flis in Eva Žlavs s 6. in Katarina Hernavs ter Tita Cvelfer z 8. oz. 9. posamičnim mestom. Preostale ekipe so dosegle 4., 5. in 6. mesto. Tudi Debatni klub GCC dokazuje, da je za to šolo je značilno povezovanje nekdanjih in sedanjih dijakov, saj pri njem aktivno sodeluje nekdanja dijakinja Tinkara Godec. Mentorica kluba je prof. Valerija Zorko.

Šola se tudi letos vključuje v projekt Šole ambasadorke Evropskega parlamenta, kjer mlade seznanjajo z aktivnim državljanstvom na evropski ravni, o evropskih institucijah ter o vplivu EU na naš vsakdan. Tudi letos se bodo zvrstile številne delavnice in predavanja. Izkušnjo evropskih parlamentarcev pa dijakom ponuja MEP (Model European Parliament), kjer se v njihovi vlogi preizkusijo mladi iz vse Evrope. Na nedavnem novembrskem on-line zasedanju, ki je potekalo od 12. do 15. 11. je sodelovalo 120 dijakov iz 18 držav, med njimi tudi štiričlanska delegacija z GCC, ki je zastopala našo državo. Vodja delegacije je bil drugošolec Izidor Slapnik (odbor za zunanje zadeve), v odboru za izobraževanje in kulturo je sodelovala Janja Šolinc, Nejc Petelinšek je debatiral o energiji, industriji in raziskavah, tretješolec Gašper Hlupič pa o zaposlovanju in sociali. Projekt ponuja dijakom izvrstno priložnost širjenja tako splošnih in jezikovnih znanj, prakticiranja aktivnega državljanstva in pogleda na aktualne evropske teme, ki jih bodo tudi tokrat v obliki štirih resolucij poslali v Evropski parlament. Kljub spletni izvedbi, pa tudi tokrat ni zmanjkalo časa za druženje in zabavo - letos je na primer v okviru iMEP-a potekalo tudi evrovizijsko pevsko tekmovanje. Vsaka delegacija je morala zapeti pesem kultne švedske zasedbe ABBA, saj bi moralo tokratno zasedanje potekati v švedski prestolnici in slovenska delegacija je na tem zanimivem tekmovanju osvojila odlično 2. mesto.

Pestra debatna in evropska jesen se bo na GCC kmalu nadaljevala - debaterje v začetku decembra čaka tretji državni turnir, pa mednarodno debatno tekmovanje Winter Holiday Open v Zagrebu, aktivnosti programa Šola ambasadorka EP namenjene tudi širšemu krogu dijakov in priprava humanističnih predavanj cikla Koristnost nekoristnega z različnimi zanimivimi gosti in temami, ki se je pred dobrimi tremi tedni, tako kot pouk, preselil na splet.

PRILOGA: Zaslonske fotografije z zasedanja mladinskega Evropskega parlamenta (arhiv GCC)

Dodatne informacije:
Valerija Zorko, mentorica Debatnega kluba GCC, valerija.zorko@gcc.si, 031 461 689
Gregor Deleja, ravnatelj GCC, gregor.deleja@gcc.si, 041 708 945