O-STA

Priznanje tudi za urejenost javnih stranišč

Velenje, 23. november 2020 - V petek, 20. novembra, je Društvo za kronično vnetno črevesno bolezen (KVČB) podelilo nagrade in priznanja za najbolj urejena javna stranišča v Sloveniji za leto 2020. Mestno občino Velenje so uvrstili na 5. mesto, po ocenjevalnih kriterijih smo dosegli 5,51 točke. Na območju mestne občine Velenje imamo urejenih kar 8 javnih stranišč, katerih uporaba je brezplačna (turistično-informacijski center, mestno otroško igrišče, glavna avtobusna postaja, kletni prostori Centra Nova, garažna hiša pri zdravstvenem domu, ob Škalskem in Velenjskem jezeru ter v Sončnem parku).

Med letom so člani komisije prevozili 3.997 kilometrov in opravili terensko ocenjevanje na 154 lokacijah javnih stranišč po vsej Sloveniji. Preverili so, kakšno je stanje javnih stranišč v enajstih mestnih občinah, 78 ostalih občinah in 56 bencinskih servisih ob avtocestah v Sloveniji.

Namen akcije Naj javno stranišče je opozoriti na težave, ki jih imajo osebe s KVČB, pa tudi ostali invalidi. Poleg tega želijo javnost ozaveščati o pomenu stranišč ter informirati o dostopnih javnih straniščih, ki jih nujno potrebujemo. V vseh letih izvajanja akcije so dosegli osnovni namen akcije - spodbuditi občine in druge javne inštitucije k razmisleku o čistih in primerno urejenih straniščih.

Pošiljamo fotografijo javnega stranišča v Sončnem parku. Na naši spletni strani www.velenje.si pa si lahko ogledate tudi Bilten Naj javno stranišče 2020.

Prijazen pozdrav

Služba za odnose z javnostmi Mestne občine Velenje