O-STA

V pravljičnem Celju zasvetile praznične lučke

S prižigom praznične osvetljave smo v Celju vstopili v Pravljično Celje 2020. Prižig lučk je bil zaradi vsem znanih omejitev in ukrepov bolj simbolne narave, saj je potekal brez spremljevalnega programa. Videoposnetek prižiga si lahko ogledate na Facebook profilu Pravljično Celje in Visit Celje.


Zaradi ukrepov Vlade Republike Slovenije v zvezi s preprečevanjem širjenja koronavirusa smo se letos na Zavodu Celeia Celje odločili, da del predvidenih aktivnosti preselimo na družbena omrežja in splet. Skupaj z Almedio smo pripravili niz videovsebin, ki jih bomo predvajali na naših kanalih in na TV Celje.

V uvodnem videonagovoru smo ovekovečili prižig lučk, nagovor župana Mestne občine Celje Bojana Šrota ter nekaj glasbenih točk dijakov celjskih srednjih šol. Nagovor celjskega župana smo predvajali tudi preko avdio-vizualne zavese na Krekovem trgu.

Do konca decembra predvidevamo predvajanje različnih videoposnetkov na adventne nedelje, ob Miklavžu, Božiču in Silvestrovem.

V Celju smo ob ustvarjanju prazničnega decembra navkljub vsem omejitvam in posebnim razmeram zasledovali cilj, da občankam in občanom pričaramo pravljično vzdušje in jim ponudimo nekaj trenutkov za razvedritev, veselje in radost, ki so letos vsem pošteno manjkali.

Poudarek smo letos dali na praznično krasitev mesta, svetlobne elemente, foto kotičke, Božičkov kotiček, lanterne, adventni venček in druge podrobnosti, ki jih bo opazil vsak mimoidoči.

Za praznično vzdušje bomo poskrbeli tudi s pomočjo ozvočenja na celjskih ulicah, za katerega skrbi Mestna občina Celje. Po zvočnikih bomo predvajali ambientalno glasbo in nekatere od že posnetih vsebin. Prvo predvajanje se je začelo v petek, 27. novembra, in bo potekalo med 17. in 20. uro. Do 31. decembra bodo predvajanja vsak dan med 10. in 20. uro.

Po celjskih ulicah in trgih smo skupaj z MOC postavili 55 živih smrek, ki so posajene v lonce, podjetje Zeleno drevo pa jih bo spomladi ponovno zasadilo v zemljo.

Na Stanetovi, v nekdanji Naši knjigi, je Zavod Celeia Celje z kreativnico Chic Corner okrasil celotno stavbo, v njej pa umestil Božičkov kotiček, to je Božičkova dnevna soba z delavnico, ki je ena od letošnjih novosti. S pogledom skozi okno izložbe bodo predvsem otroci lahko videli, kako izgleda Božičkova dnevna soba in delavnica daril. V kolikor se bodo v prihodnjih dneh sprostili ukrepi za varen vstop v Božičkov kotiček ga bomo omogočili, sicer bo ostal zaprt za javnost.

Druga novost sta lanterni, ki stojita pri lekarni na Stanetovi oziroma v stičišču Gubčeve in Prešernove ulice. Okrašeni z nekaterimi celjskimi simboli bosta dve od točk za ustvarjanje prazničnih fotografij in spominov. Tudi lanterni sta nastali v sodelovanju s Chic Corner.

Okrasili smo tudi Glavni trg in Celjski dom, pri katerem so sodelovali tudi zaposleni Zavoda Celeia Celje. Tako je nastalo osem škratov, ki so svoje mesto našli pri lanternah, Krekovem trgu pred Celjskim domom in pred Hohenwarterjevo hišo na Glavnem trgu.

OBVEŠČANJE OBISKOVALCEV

Vse obiskovalce mestnega jedra pozivamo, da na celotnem območju upoštevajo vse odloke, ukrepe in navodila Vlade Republike Slovenije ter pristojnih institucij v zvezi s preprečevanjem širjenja okužb s koronavirusom. Ob sprehodu po mestu naj upoštevajo varnostno razdaljo in higieno ter se naj ne zadržujejo dlje časa na javnih površinah. Vse morebitne dogodke bomo izpeljali v skladu z odloki, ukrepi in navodili. Pridržujemo si pravico do sprememb, ki jih bomo pravočasno sporočili.

Več informacij: www.visitcelje.eu, www.celje.si, FB Pravljično Celje in Visit Celje