O-STA

61 Prešernovih priznanj za uvod v pester december na GCC

Na Gimnaziji Celje - Center so 3. 12. v čast Ta veselemu dnevu kulture tradicionalno podelili šolska Prešernova priznanja, razglasili letošnje zmagovalce natečaja Naj kratka zgodba in zakorakali v pestro decembrsko (spletno) kulturno dogajanje

Dobro desetletje je 3. 12. na Gimnaziji Celje - Center (GCC) prav poseben dan, saj se s slovesnostjo ne spominjajo le rojstnega dneva največjega slovenskega pesnika, ampak uspešnim dijakom podelijo tudi Prešernova priznanja, kot se to tudi spodobi za edino slovensko srednjo šolo z nazivom Kulturna šola in Evropsko točko za nadarjene dijaki. Na spletni kulturni prireditvi z naslovom (Brez)mejno (povezava: https://www.youtube.com/watch?v=MuMPoW8xkao), ki je obenem tudi tema celotnega šolskega leta, so obeležili 220-letnico rojstva največjega slovenskega pesnika, poudarili pomen kulture, ki je v teh nenavadnih časih fizične distance na posebni preizkušnji, spomnili pa so se tudi velikih obletnic političnih meja in bližnje 30-letnice slovenske samostojnosti. Kot vsako leto so tudi tokrat izdali poseben koledar, ki je delo dijakov umetniške gimnazije likovne smeri, izšel pa je tudi razpis za dijaške prispevke za literarno revijo Podstrešje, ki bo izšla konec šolskega leta, odprt pa bo vse do slovenskega kulturnega praznika 8. 2. 2021.

61 dijakinj in dijakov je za svoj izjemni prispevek h kulturnemu utripu na šoli in zunaj nje dobilo šolska Prešernova priznanja, zmagovalci natečaja za Naj kratko zgodbo, ki ga že 12 let razpisuje knjižnica GCC, pa so postali četrtošolka Naja Podbrežnik in prvošolka Ana Kumperger, ki sta z zgodbami Posmrkane marjetice in Zgodbo o nastanku sveta navdušili strokovno žirijo ter drugošolec Nejc Petelinšek, ki je z zgodbo Beli bregovi zbral največ glasov med bralci. Na natečaj je sicer letos prispelo 19 kratkih zgodb.

Prireditev je tradicionalno uvedla decembrsko dogajanje na GCC, ki se zaradi aktualnih razmer seli na splet. 6. 12. se zaključi tradicionalni natečaj za GCC naj novotvorjenko, 7. 12. bo luč sveta ugledal avtorski prvenec tretješolca Jona Kanjirja, zgodbica Tudi Luka nosi masko, 11. 12. bo ob 18h na facebooku potekala improvizacijska gledališka predstava GCC impro lige, 16. 12. pa bo na programu Centrovizija, projekt Dijaškega razvojnega tima in Dijaške skupnosti, ki izziva vse glasbene talente, ki ustvarjajo avtorsko glasbo. 18. 12. se zaključuje prvi del velike dobrodelne akcije #misijaČLOVEK, v sredo, 23. 12., pa bo ob 19. uri na youtube kanalu in facebook strani GCC zazvenel praznični glasbeni pozdrav Sloveniji, ki je posvečen 30. obletnici plebiscita. Ta dan se bodo zaključile tudi spletne obvezne izbirne vsebine, ki jih na GCC letos s številnimi delavnicami namenjajo osebnostni rasti dijakov. Na GCC še vedno upajo, da bodo lahko v novo leto vstopili s tradicionalnim Novoletnim koncertom glasbenih sestavov, ki ga načrtujejo 7. 1. v cerkvi sv. Duha v Celju.

PRILOGA: Fotografije šolskih Prešernovih priznanj in koledarja dijakov UG (arhiv GCC)

Dodatne informacije:
Gregor Deleja, prof., ravnatelj GCC, 041 708 945, gregor.deleja@gcc.si

Seznam prejemnikov šolskih Prešernovih priznanj 2020:
Urša Šmid, Alenka Vozlič, Jon Kanjir, Nuša Hercog, Nika Herček, Tea Simić, Ava Boštjančič, Gašper Hlupič, Lana Mohorko Gmajnič, Filip Vidušin, Tia Dolinšek, Nika Rodošek, Taja Dvornik, Vita Kožuh, Manca Matelič, Gaja Pekošak, Eva Šket, Lara Vozlič, Manja Jelčič, Matija Mervič, Kaja Skerbiš, Nika Šardi, Sara Tanšek, Rok Teržan, Manca Druškovič, Sara Godler, Vita Jurkošek, Špela Novak, Eva Prašnički, Sebastjan Zobec, Patricia Petrej Črešnar, Ana Polegek, Laura Šarlah, Nastasija Uratarič, Laura Amon, Brina Gorza, Tjaša Lešnik, Eva Pevec, Špela Polak, Daša Šlatau, Ana Keblič, Miha Klančnik, Neža Kokol, Neli Štefanič, Maša Črešnik, Korina Ferčec, Zala Kapitler, Neža Lesar, Tomaž Pavšek, Neža Šmid, Lava Vovk Petrovski, Lea Aram, Ajda Dobnik, Maša Pintar, Tjaša Pintar, Tinkara Stvarnik, Danijela Brečko, Nuša Gobec, Jaka Kodelja, Lan Leskovšek, Jakob Pirš