O-STA

Sledilnik svetovne vodstvene raznolikosti podjetja Egon Zehnder kaže počasen in nezadosten napredek - kliče k merljivim ukrepom

  • 23,3% vodstvenih položajev sedaj zasedajo ženske, kar je le malo več kot 20,4% leta 2018.
  • Temnopoltih direktorjev je le 4,1% vseh direktorjev v ZDA, kaže indeks Russell 3000. V Združenem kraljestvu 37% izmed stotih podjetij iz borznega indeksa FTSE, ki so bila vključena v raziskavo, nima nobenega nebelega direktorja.
  • Le 24 od več kot 5,000 mest v upravnih odborih podjetij z indeksa Fortune 500 zasedajo posamezniki, ki so odprto člani skupnosti LGBTQ+.
  • Novih imenovanj v upravne odbore je bilo 13,5% vseh imenovanj, kar je porast v primerjavi z 11,4% leta 2018. 30% teh je bilo imenovanj žensk, kar je porast od 27%.

LONDON/NEW YORK/ZURICH--(BUSINESS WIRE)-- Egon Zehnder, svetovno podjetje za vodstveno svetovanje, je danes objavilo rezultate svojega Sledilnika svetovne vodstvene raznolikosti 2020. Egon Zehnder že 16 let vsaki dve leti sledi spolni in narodnostni raznolikosti odborov podjetij po vsem svetu.

V letošnjem poročilu so bili analizirani podatki 1.685 podjetij s skupno tržno vrednostjo več kot 48 bilijonov ameriških dolarjev iz 44 držav - organizacij, ki imajo težo in skupno moč za ustvarjanje znatnega gospodarskega, družbenega in kulturnega vpliva. Prvič je Egon Zehnder v poročilu razširil področje analiza tudi na nekatere druge vidike raznolikosti, ter ponudil preučevanje primerov direktorjem, izvršnim direktorjem in predsednikom za razpravo o vključevanju različnih etničnih skupin, ljudi različnih spolnih usmerjenosti ter drugih perspektiv v sejno sobo.

Rezultati so jasni - medtem ko se kaže napredek pri spolni raznolikosti na svetovni ravni, je stopnja sprememb neznatna. Kljub vedno večji pozornosti, ki se jo posveča raznolikosti in vključujoči družbi, kar je odprlo razprave in gibanja, je še vedno težko doseči opazen napredek na teh področjih.

Pojavila se je še ena nujna odgovornost, ki presega potrebo po povečanju stopnje povečevanja raznolikosti - mandat za ponovni razmislek o kulturi in dinamiki odborov. Če podjetja želijo negovati aktivno udeležbo novih članov, se morajo odmakniti od zgolj dodajanja oz. predajanja položajev k temu, da bodo kot vključujoča enota povečevali aktivnosti in donos.

Trenutek je primeren. Postopna a vztrajna pozornost raznolikosti odborov v povezavi z letošnjimi močnimi gibanji za družbeno pravičnost kažeta, da obstaja volja za dejanja. Danes imamo pozornost, razporeditev in dejanja, torej vse, kar voditelji potrebujejo za pomembne odločitve, ki bi izboljšale raznolikost njihovih upravnih odborov in celotnih organizacij. "Nedavna vest o Nasdaqovem novem predlogu za kriterije za upravo je otipljiv znak, da se vse več govori o tem," pravi Pamela Warren, so-predsednica sveta za globalno raznolikost, enakost in vključevanje v podjetju. "Okrepljena je zavest o potrebi po spremembah in vedno večja je frustracija zaradi pomanjkanja dejanj."

Jill Ader, predsednica podjetja Egon Zehnder, je dejala: "Danes opažamo pozornost in priznanje, da potrebujemo bolj raznolike upravne odbore, vendar raznolikost daleč presega spol. Zdaj je bolj kot kdaj koli prej pomembno, da se premaknemo onkraj tradicionalnih shem raznolikosti in vključenosti - in se osredotočimo na sestavljanje odborov, ki predstavljajo vsa različna okolja. Direktorji uprav imajo moč, da posodobijo upravljanje z le nekaj pogumnimi koraki. Spremembe so v našem dosegu."

Ključne ugotovitve

Medtem ko se nadaljuje napredek v smeri večje spolne raznolikosti, bo naslednjih nekaj let ključnih za sprostitev moči raznolikega razmišljanja:

  • Letos ima 89% velikih podjetij v svojem upravnem odboru vsaj eno žensko, medtem ko je bilo leta 2018 takih podjetij 85%. Poleg tega so v 18 državah, v 13 leta 2018, v upravah največjih podjetij povprečno tri ženske ali več.
  • V 25 državah vključenih študijo, med njimi na Kitajskem, v Braziliji, Nemčiji in v ZDA, so še vedno velika podjetja, ki v upravnih odborih nimajo nobene ženske.
  • Osem od 18 držav s povprečno vsaj tremi ženskami v upravah ima kvote ali regulativo glede zaposlovanja žensk. Najbolj nedavno je kvote uvedla Švica.

Sedaj je ključno, da upravni odbori razširijo vrednost raznolikosti prek spola oz. ene same etične skupine:

  • Kot kaže, je sedaj prioriteta razširiti etično in rasno raznolikost, saj je na primer v ZDA le 4,1% vseh direktorjev v indeksu Russell 3000 temnopoltih.
  • V združenem kraljestvu je neprofitna izvršna skupina Parker Review Committee zadala cilj, da naj bi imela podjetja iz borznega indeksa FTSE 100 vsaj enega nebelega direktorja do leta 2021, podjetja iz indeks FTSE 250 pa do 2024. Na začetku leta 2020 so poročila 37% podjetij iz indeksa FTSE 100 pokazala, da nimajo nebelih direktorjev, le 54% podjetij iz FTS 250 pa je ta cilj doseglo.
  • V 70 državah iz raziskave je izražanje odprte pripadnosti skupnosti LGBTQ+ nezakonito. Celo v ZDA, kjer imajo člani skupnosti LGBTQ+ veliko zaščite, se le 24 od več kot 5.000 članov odborov na lestvici Fortune 500 odprto opredeljuje za člane skupnosti LGBTQ+, kažejo podatki mreže Out Leadership. Od te majhne številke sta samo dva nebelca, med njimi pa ni nobene nebele ženske.

Če želimo spremembe na bolje, morajo ženske in drugi kandidati, ki niso zastopani v zadostni meri, opravljati vodilne funkcije, ne le sodelovati v upravnih odborih. Ženske predstavnice imajo večplastno delovanje, saj lahko raznolikim kandidatom pomagajo do uspeha ter povečujejo raznolikost prek svojih mrež:

  • Ženske sedaj zasedajo 27,3% vseh vodstvenih položajev v upravnih odborih po svetu, leta 2018 pa so jih 25,5%.
  • Kljub temu je le 2,1% predsednic upravnih odborov, leta 2018 jih je bilo le 1,5%.
  • Novih imenovanj v upravne odbore na svetovni ravni je bilo 13,5% vseh imenovanj, kar je porast v primerjavi z 11,4% leta 2018. 30% teh je bilo imenovanj žensk, kar je porast od 27% leta 2018. Dejansko to pomeni, da so ženske na novo zasedle le 4% vseh direktorskih položajev, kar je le 0,9% več kot leta 2018.

Akcijski načrt

V Egon Zehnder verjamemo, da lahko spremembe za več raznolikosti uspešno dosežemo z več kratkoročnimi in daljnoročnimi ukrepi:

  • Slavimo spremembe, ki se začnejo na vrhu - namesto zasramovanja direktorjev je pomembno, da kritiko spremenimo v priložnost za učenje novega vedenja.
  • Vključenost je pomembna - raznolikost spodbuja izmenjave, tudi nestrinjanje, ter tako odpira nove načine razmišljanja.
  • Moč je v številu - glas manjšine je preslišan, če večina ostaja dominantna.
  • Izbira potencialov - radovednost, vključenost, vpogled in odločnost so ključne značilnosti voditelja.
  • Razširitev mreže - poglejte prek bližnjih povezav in zavestno razširite mreže, da bodo vključevale ljudi, ki prinašajo različne perspektive in izkušnje.
  • Začrtajte pot drugim - glavni izvršni direktor naj bo odgovoren za izvrševanje zavez raznolikosti, da se namen neprekinjeno nadaljuje.
  • Zajahajte val - izkoristite trenutne razprave za učenje iz novih perspektiv.

Na spletni strani www.egonzehnder.com/global-board-diversity-tracker si lahko ogledate celotna priporočila in zaključke poročila, ustvarite poročilo po meri na osnovi različnih parametrov - vključno s sektorjem in državo - ter si ogledate tudi posnetke študij primerov.

Citati

Poročilo vključuje poglobljene perspektive številnih vodstvenih delavcev.

Spodaj je nekaj njihovih ključnih citatov:

"Moraš predstavljati skupnosti, katerim služiš. Tragični umor Georgea Floyda je resnično prižgal iskro za večjo rasno enakost." - Kathleen Taylor, predsednica uprave Royal Bank of Canada.

"Menim, da moramo priznati, da bi razpravo, ki jo imamo sedaj, morali imeti pred 20, 30, 40 leti. Sram nas je lahko, da se to ni zgodilo takrat, toda zdaj imamo priložnost, da pripeljemo potrebne spremembe za naprej. Naša obveza je, da ustvarimo boljši svet za naše zaposlene, podjetja, za naše otroke." - Enrique Lores, glavni izvršni direktor HP Inc.

"Ko ljudje pridejo v službo, morajo imeti občutek, da imajo priložnost za napredovanje. Če se ne vidijo v srednjem managementu in upravi podjetja in če se ne vidijo v upravnem odboru, potem se lahko le stežka čutijo kot del kolektiva." - Jim Fitterling, glavni izvršni direktor in predsednik Dow Inc.

"Ko vas kot Latinoameričana ali Latinomaričanko povabijo na položaj v odboru, obstaja razlog za to. Pomagajte jim razumeti trg. Pomagajte jim razumeti moč in potencial. Pomagajte jim razmisliti, kako razviti izdelke za trg, ki bodo iskreno in relevantno nagovarjali našo skupnost." - Monica Lozano, direktorica, Target, Bank of America

"Vedno sem čutil, da če imam privilegij voditi ljudi, je del tega izziva ustvariti pogoje, da lahko vsi prispevajo po svojih zmožnostih. Zelo težko je optimizirati svoj prispevek podjetju, če ne moreš v delo vložiti celega sebe." - Robert Hanson, izvršni podpredsednik in predsednik oddelka za vina in žgane pijače v Constellation Brands.

"V treh letih ... nam ne bi uspelo brazilsko podjetje z eno znamko in enim trgom spremeniti v globalno organizacijo s številnimi znamkami in kanali, če ne bi bilo močnega prepričanja, da moramo imeti različne spretnosti in sposobnosti, ter da moramo imeti bolj raznolik in vključujoč pristop." - Roberto Marques, predsednik in glavni izvršni direktor podjetja Natura & Co.

"Raznolikost vzpodbuja nestrinjanje. Ko sprejemaš poslovne odločitve, je najhujša stvari in največja izguba časa, če sediš za mizo in se vsi strinjajo s tabo. Ko pomislim na več žensk v upravnem odboru, ki odpirajo razprave in rušijo to socialno kohezijo, vem, da je to zelo pomembno." - Nadia Shouraboura, direktorica X5, Blue Yonder, Ferguson plc, MTS Group.

Sporočilo urednikom:

O podjetju Egon Zehnder

Egon Zehnder je eno vodilnih podjetij za vodstveno svetovanje na svetu, ki ima en cilj: pomagati ljudem in organizacijam, da se spremenijo. Vemo, kaj lahko dosežejo odlični voditelji, in z veliko strastjo želimo svojim strankam dostaviti najboljše rešitve.

Naših več kot 500 svetovalcev v 68 pisarnah in 40 državah tvori močno sodelovalno ekipo. Naše storitve vključujejo: vodstveni razvoj, individualno, skupinsko in organizacijsko učinkovitost, iskanje glavnih izvršnih direktorjev in njihovih naslednikov, iskanje in ocenjevanje vodstvenih delavcev, svetovanje odboru in kulturno transformacijo.

Za več informacij obiščite http://www.egonzehnder.com in nam sledite na LinkedInu in Twitterju.

Sporočilo za javnost v izvirniku je na voljo na businesswire.com: https://www.businesswire.com/news/home/20201207005172/en/

Kontakti

Jennifer Reingold
Globalna vodja za vsebine
Jennifer.reingold@egonzehnder.com
Tel +1 646 337 5566

Stacy Drumtra
Sodirektorica za globalno trženje,
vodja za trženje in komuniciranje v ZDA
stacy.drumtra@egonzehnder.com
Tel +1 312-260-8974

Vir: Egon Zehnder

Veljavna verzija sporočila je izvirno besedilo, ki je napisano v izvirnem jeziku. Prevodi so na voljo le v pomoč in jih je potrebno primerjati z izvirnikom, ki je edina verzija besedila, ki ima lahko pravne posledice.