O-STA

Z lutkami in kamišibaji razveseljujejo otroke

Letošnje praznično vzdušje v veselem decembru bo v znamenju spletnih praznovanj. K pravljičnemu delu praznikov bodo prispevali tudi študentje študijskih programov Predšolska vzgoja in Razredni pouk s Pedagoške fakultete Univerze na Primorskem (UP PEF), ki so pod mentorstvom izr. prof. Jelene Sitar Cvetko in Irine Lešnik ustvarili spletne pravljice, lutkovne zgodbe in kamišibaje, s katerimi razveseljujejo otroke v vrtcih in šolah po Sloveniji in v zamejstvu.

Bodoči učitelji so 7. decembra 2020 obeležili svetovni dan kamišibaja. V počastitev tega popularnega japonskega tradicionalnega gledališča so se srečali v Zoom predavalnici s svojo mentorico, zaigrali izbrane avtorske in prirejene kamišibajske predstave ter se o njih pogovorili in popravili pomanjkljivosti, preden so se odpravili na turnejo med slovenske otroke v zamejstvu.

Vratca kamišibaja se bodo v čezmejnih vrtcih odprla več kot dvajsetkrat, seveda preko spleta. Predstave so tudi del priprav na prvi regionalni festival kamišibaja Južne Primorske, ki ga bo naslednje leto gostila pedagoška fakulteta v Kopru.

Bodoče vzgojiteljice z UP PEF pa so posnele čarobne pravljice z lutkami in jih posredovale v Vrtec Koper, kjer jih bodo predvajali svojim otrokom. Pravljično bo tudi v prvih razrednih po Sloveniji, saj jim bodo študentje kar preko spleta pripovedovali pravljice.


Študentje se veselijo tudi posebnega decembrskega gosta, dr. Matije Solceta, ki je vsestranski glasbenik, režiser, lutkar, igralec ter umetniški in organizacijski vodja festivalov Hist(e)ria, Plavajoči grad in Kavč festival. Matija je dobitnik številnih nagrad z domačih in mednarodnih festivalov ter izredno zanimiva umetniška osebnost, ki bo študentom Predšolske vzgoje na povabilo izr. prof. Jelene Sitar Cvetko približal uprizoritveno umetnost.

Preko videokonferenčnega sistema Zoom se bo predstavil v soboto, 12. decembra 2020, ob 8. uri. Zainteresirani se lahko na dogodek prijavite preko e-naslova info@pef.upr.si.