O-STA

Z osebnostjo Primorske obeležili mednarodni dan prostovoljcev

Že 35 let vsakega 5. decembra praznujemo mednarodni dan prostovoljstva. To vrsto aktivnega in altruističnega delovanja posameznikov, ki prispeva k razvijanju vrednot solidarnosti in pokriva potrebe ljudi v družbi, prispeva k boljšemu življenju posameznikov ali skupin, ki so dandanes vedno bolj ogrožene, je na srečanju prostovoljcev s Pedagoške fakultete Univerze na Primorskem (UP PEF) predstavila osebnost Primorske za mesec november, Valentina Kobal, aktivna prostovoljka, učiteljica in mati šestih otrok.

Valentina Kobal se je takoj po razglasitvi osebnosti Primorske, ki je sovpadala z mednarodnim dnevom prostovoljstva, odločila 7. decembra predstaviti prostovoljstvo in k humanitarnemu delu nagovoriti študente z UP PEF, kjer je zaključila študij na študijskem programu Razredni pouk.

Delo učiteljice v času epidemije

Trenutno, v času t. i. druge COVID-19 karantene, Valentina poučuje v drugem razredu osnovne šole Frana Erjavca v Novi Gorici. "Moje delo na daljavo sedaj ne zahteva toliko teoretičnih priprav, ampak več čustvenih nagovorov - pomembno je, da se otroke spodbudi, da so priprave narejene čim bolj pestro in zanimivo. V normalnih razmerah učence spodbujamo z našo energijo in dobro voljo, preko računalnika pa je to veliko težj," še dodaja.

Ob delu na daljavo vsak dan kot prostovoljka pri novogoriškem Rdečem križu v splošni bolnišnici v Šempetru sprejema in usmerja ljudi

"Za prostovoljstvo sem se odločila, sem ga začutila. Tako sem bila tudi vzgojena - potrebno je pomagati in spoštovati. To še vedno mislim in to posredujem otrokom v šoli. Menim, da so v tem položaju učitelji toliko bolj odgovorni, saj delajo z mladimi, ki velik del svojega časa preživijo v šoli, zato imamo učitelji odgovornost jih vzgajati v dobrem. Otroke učim spoštovanja, pogosto se vključujemo v humanitarne akcije, saj se prostovoljstvo odseva na različne načine", je zaključila misel o pomenu prostovoljstva.

Pomoč družbi poleg službenih in družinskih obveznosti zahteva dobro organizacijo

Študentom je podala nekaj praktičnih nasvetov, kako v svojih natrpanih urnikih najti čas tudi za prostovoljno delo ter jih usmerila, kam se lahko, če se želijo pridružit kateri od raznoraznih skupin prostovoljcev, obrnejo po pomoč: "Veliko otrok sedaj potrebuje pomoč pri učenju ali pa le majhno spodbudo. S takšnim prostovoljskim delom bi študentje pridobili dodatno prakso, ki je v okviru pedagoškega študija zelo pomembna. Ko začneš delati, si kot nepopisan list, ki ga je potrebno še napolniti, zato je vsaka izkušnja dobrodošla, otrokom pa ta pomoč neznansko veliko pomeni. Veliko je otrok, ki ne zmorejo, saj jim tudi starši ne morejo pomagati iz več razlogov - lahko ne razumejo slovensko, delajo v različnih izmenah, zato je vsaka pomoč dobrodošla. Ne smemo pozabiti še na skupino starejših oseb, ki prav tako potrebuje pomoč."

Tudi dekanja UP PEF nagovorila študente prostovoljce

Ti so tako že v času prve COVID-19 karantene vzpostavili svojo bazo prostovoljcev, ki so pomagali učencem, učiteljem ter staršem učencev osnovnih šol pri učenju. Ta baza se je s prihodom brucev oktobra 2020 še povečala. Za njihovo predanost srčnemu delu se jim je zahvalila dekanja dr. Mara Cotič, ki je izpostavila še izrazit socialni čut, ki mora biti vodilo v življenju in pri delu slehernega pedagoga.

Študenti prostovoljci

Na srečanju je študent s študijskega programa Razredni pouk na UP PEF Matic Ahčin delil svoje izkušnje: "Spomladi smo učencem pomagali pri učenju na daljavo. Veliko jih je imelo težave predvsem z razumevanjem snovi. Za nas študente, prostovoljce, je bil izziv, da smo jim lahko snov prikazali na bolj zanimiv način, da smo jih pritegnili k novi učni snovi. Iz tega projekta sem s sošolko Evo Gabrijelčič odnesel veliko izkušenj, zato sva v novem šolskem letu določenim osnovnim šolam sporočila, da lahko še naprej pomagava njihovim učencem."

Prostovoljstvo podpira tudi program MEPI

Na koncu srečanja je prostovoljce in druge študente UP PEF nagovorila še ga. Neda Kajfež Ambrožič, nacionalna koordinatorka programa MEPI v Sloveniji, saj se bo v še v decembru UP PEF kot prva fakulteta v Sloveniji pridružila programu MEPI - programu osebnega razvoja mladih, v okviru katerega mladi uživajo, se spopadajo z izzivi in so za to nagrajeni. Ta mlade spodbuja k ustvarjalnemu in ciljno naravnanemu preživljanju prostega časa, katerega način izkoriščanja močno vpliva na to, v kakšno osebo se bo mladostnik razvil, velik del programa pa predstavlja prav prostovoljsko delo.

Matija Jenko

Andreja Perčič