O-STA

Obvestilo za javnost: Zbiranje donacij dohodnine za vsa društva in organizacije

Tudi v teh korona časih se dogajajo dobra dejanja, ki kažejo solidarnost in pomoč sočloveku. V tem duhu vas obveščamo, da smo v našem podjetju Kovanček Group d.d. v sodelovanju z Gasilsko zvezo Slovenije prišli do medsebojnega dogovora, ki omogoča zbiranje donacij do 0,5 % dohodnine s pomočjo naše platforme E-Donacije tudi vsem ostalim društvom v Sloveniji.

Tako z današnjim dnem odpiramo vrata vsem društvom in jim nudimo BREZPLAČNO uporabo platforme E-Donacije, s katero si lahko enostavno prek spleta zagotovijo donacije brez lastnega vložka donatorja. V manj kot enem letu delovanja platforme smo zbrali za 982 gasilskih društev več kot 12.100 donatorjev dohodnine in jim tako olajšali delovanje in nakup nove zaščitne opreme. Platforma je unikatna za slovenski trg, saj deluje tako, da omogoča doniranje dohodnine kot tudi možnost, da potencialni donator sproži finančno donacijo brez svojega lastnega finančnega vložka. To je omogočeno na podlagi naprednega elektronskega podpisa, ki je časovno žigosan in omogoča verifikacijo donatorja.

Zaradi epidemije je zbiranje donacij v društvih precej oteženo, saj so dogodki, kjer so se donacije lahko zbirale, zelo omejeni. Prav tako je zaradi finančne situacije, ki jo za sabo pušča korona kriza, zmanjšana zmožnost finančnih donacij iz strani donatorjev. Ne glede na to, pa je v letu 2019 ostalo 5.225.969 EUR nedodeljenih donacij iz strani dohodnine. Svojo dohodnino je doniralo 496.363 donatorjev, kar je po neuradnih podatkih iz FURSA približno polovica zavezancev, ki lahko namenijo dohodnino za donacijo. V kolikor vlada sprejme v PKP7 odločitev, da se donira namesto 0,5 % dohodnine kar 1 %, je to za vsa društva, ki se borijo za donacije iz dohodnine glede na situacijo zelo prijetna novica.

Spremljamo slovenska društva, kako namenjajo in porabljajo sredstva, ki jih prejmejo. Sploh v sedanji situaciji, se vidi kaj pomeni humanitarna nota in kako zelo pomembna je. Večja kot je kriza, večja je potreba po pomoči, ki jih društva nudijo posameznikom. Torej, enostavno povedano, več sredstev se bo namenilo društvom, več jih bo sposobno pomagati vsem, ki so pomoči potrebni. Osnovna dobrina, kot je hrana ni vedno samoumevna za vse in res pohvalno je, kako dobro se lahko organizirajo društva s tako nizkimi prihodki, da naredijo tako veliko razliko.

Ker se tudi sami smatramo za družbeno odgovorno podjetje, dajemo vsem društvom, ki bodo uporabljala platformo E-Donacije, 2 zavezi:

  1. Platforma E-Donacije je in VEDNO bo brezplačno orodje, s katerim si društva lahko pomagajo pridobiti donatorje.

  2. Vse donacije, ki jih donatorji sprožijo na podlagi uporabe platforme bodo VEDNO v 100 % višini nakazane izbranemu društvu, brez skritih stroškov in provizij za donatorja ali društvo.

Do konca leta je še točno 9 dni, naša platforma pa je že pripravljena in omogoča društvom, da se prijavijo in začnejo uporabljati platformo v manj kot minuti. Do 31.1.2021 se bo lahko prek naše platforme doniralo kateremukoli društvu ali organizaciji, po tem datumu pa bodo na platformi samo društva ali organizacije, ki bodo z nami sklenila pogodbeno sodelovanje.

Društva se lahko prijavijo tukaj: https://edonacije.si/kontakt-za-drustva/ in nato dobijo povezavo na elektronsko pošto, kjer dopolnijo manjkajoče podatke svojega društva in prejmejo pogodbo za uporabo platforme.