O-STA

Za praznike nove glasbeno scenske miniature ljubljanske Opere

SNG Opera in balet Ljubljana bo 29. in 30. decembra ob 19.30 na spletu premierno predvajala praznične glasbene utrinke

Za popestritev prazničnih dni je SNG Opera in balet Ljubljana pripravila nov niz glasbeno scenskih miniatur, ki jih predstavlja kot posebni projekt v "koronskem" času z naslovom (P)OSEBNO. Premierno bodo praznično obarvane miniature zaživele na spletnem kanalu You tube prihodnji torek, 29. decembra 2020, ob 19.30, s ponovitvijo naslednji dan, 30. decembra 2020, ob isti uri.

Miniature, kot jih je poimenovalo umetniško vodstvo, so nekajminutne glasbene in plesne točke, povezane v celoto, s katerimi v aktualnih razmerah vsem ljubiteljem opere in baleta ter svojemu občinstvu doma sporočajo, da so kljub razmeram in zaprtju za javnost aktivni in ustvarjalni. Umetniški ansambel namreč komaj čaka, da bo dvorana spet pokala po šivih.

"Odziv na predvajanje prvih spletnih miniatur na ta veseli dan kulture je bil izjemen, zato smo se takoj dogovorili, da s snemanjem nadaljujemo in občinstvu za prijetnejše praznike pripravimo nov sklop 18 žanrsko različnih miniatur. Umetniški ansambel je kljub spremenjenim okoliščinam dela aktiven in zagnan, tako da verjamemo, da bomo gledališče, takoj ko bo mogoče, odprli polni energije in dobro pripravljeni," je predvajanje spletnih miniatur pospremil umetniški vodja opere, Marko Hribernik, ki upa, da se bodo vrata gledališč v državi kmalu odprla.

Prva premiera v aktualni sezoni bo slovenska opera Samorog v režiji Vinka Möderndorferja, za katero je glavnina priprav in vaj že stekla. "Potrebujemo le še dobra dva tedna skupinskih vaj z orkestrom, da bo predstava popolna in bo lahko premierno zaživela pred občinstvom, ki jo tudi zaradi aktualne zgodbe nestrpno pričakuje," je o pripravah na prvo premiero v sezoni 2020/2021 povedal Hribernik.

Fotogalerija o snemanju miniatur je dostopna na www.opera.si v zavihku Medijsko središče. Geslo za dostop je M1.