O-STA

6. Filharmonični festival baročne glasbe

Januar 2021

Spletni koncerti

Dvorana Marjana Kozine, Slovenska filharmonija

V živo na www.filharmonija.si

Slovenska filharmonija v novo leto vstopa s spletnim Filharmoničnim festivalom baročne glasbe.

Letošnji 6. Filharmonični festival baročne glasbe vodi znani italijanski oboist, dirigent in specialist za baročno glasbo Alfredo Bernardini. Načrtujemo štiri koncerte, in sicer 8., 12. in 15. januarja ob 19.30 ter 16. januarja ob 11.00, ko je na sporedu družinski koncert.

Vsi koncertu bodo predvajani v živo na spletni strani in fb profilu Slovenske filharmonije.

Prvi koncert, ki bo 8. januarja ob 19.30, smo naslovili Glasba na vodi. Na spored smo uvrstili slavne orkestrske suite, s katerimi je Händel leta 1717 popestril plovbo po Temzi in navdušil Jurija I ter "glasbo na vodi" Händlovega prijatelja Telemanna, ki je v programski suiti naslikal mitološka vodna bitja, plimo, oseko, razne vetrove in vesele mornarje.

Komorni koncert z naslovom Koncert z baročnimi glasbili bo 12. januarja ob 19.30. Pod vodstvom enega najbolj znanih baročnih oboistov na svetu, Alfreda Bernardinija, bodo zazveneli kvartet, dva tria in solistični sonati francoskih, nemških, italijanskih in španskih mojstrov. Člani Orkestra Slovenske filharmonije bodo nastopili z gostoma na čembalu in teorbi. Tokrat bodo v zasedbi zgolj zgodovinska glasbila, tudi godala s črevnatimi strunami in baročni fagot.

Na sporedu tretjega koncerta z naslovom Sprehod po baročni Italiji, ki bo 15. januarja ob 19.30, so koncerti italijanskih mojstrov 18. stoletja za godala, pihala in trobila. Eden izmed Corellijevih concertov grossov bo zazvenel v neobičajni pisani zasedbi s trobentami in oboami.

Družinski koncert, ki smo ga poimenovali Koncert na vodi, bo 16. januarja ob 11.00. Koncert bo v znamenju Händlove in Telemannove Glasbe na vodi, a tokrat v moderirani različici. Najmlajši poslušalci bodo tako lahko spoznali, zakaj prav baročni čas velja za eno najzanimivejših obdobij v zgodovini glasbe.

Vljudno vabljeni!

Slovenska filharmonija, Kongresni trg 10, 1000 Ljubljana, www.filharmonija.si, info@filharmonija.si