O-STA

Fiziki z GCC državni prvaki in nova razstava GCC

Dijaki Gimnazije Celje - Center dosegli izjemen rezultate na tekmovanju SiYPT in odprli novo razstavo v Muzeju novejše zgodovine Celje

V soboto, 9. 1., so na Inštitutu Jožef Stefan v Ljubljani pripravili spletni slovenski turnir mladih fizikov (SiYPT), kjer je ekipa dijakov z Gimnazije Celje - Center (GCC) v kateri so sodelovali tretješolki Ava Boštjančič in Špela Šet ter četrtošolec Matija Marolt osvojila 1. mesto in zlato plaketo. Dijaki so se na zahtevno tekmovanje pripravljali z mentorjem prof. Borutom Namestnikom in nekdanjim dijakom GCC in študentom fizike Mitjo Suvajcem pripravljali od začetka šolskega leta s praktičnim in teoretičnim reševanjem treh fizikalnih problemov. Po večurni predstavitvi in zagovoru pred komisijo univerzitetnih profesorjev so osvojili naziv državnih prvakov in bodo tako Slovenijo aprila zastopali na uglednem mednarodnem fizikalnem tekmovanju AYPT v Avstriji.

To pa ni edini dosežek minulih dni. Dijaki tretjih letnikov programa predšolska vzgoja so skupaj z mentoricama Tanjo Štante Benčina in Tanjo Bračun 8. 1. 2021 v Muzeju novejše zgodovine (MNZC) odprli razstavo Igrajmo se! Učimo se! Didaktične igre v pomoč govornemu razvoju otok. Razstava je postavljena tako v fizični kot tudi v spletni obliki (povezava do kratkega posnetka razstave). Pri strokovnem modulu jezikovno izražanje otrok tretješolci načrtujejo in izdelajo didaktične igre, ki spodbujajo razvoj govora ter besedišča predšolskih otrok. Najboljši izdelki dijakov so letos našli svojo pot tudi v MNZC, ki je dom Hermanovega brloga, edinega otroškega muzeja v Sloveniji, s katerim GCC redno sodeluje pri pripravi didaktičnih programov in predstav za otroke. Razstavljene igre so sicer nastale lani, v času spomladanskega zaprtja šol in dela na daljavo. Skupine so dobile navodila pri videopouku, nato pa so se dijaki sami srečevali po spletu, si razdelili delo in o napredku redno obveščali profesorico predmeta. Po dogovoru so uporabili samo materiale, ki so jih imeli doma, in odpadne materiale. Razstava bo na ogled do konca marca 2021, ob zaprtju pa bodo dijaki izdali tudi katalog v tiskani in spletni obliki.

PRILOGA:
Fotografije mladih fizikov z GCC (nastale so decembra 2019, zaslonski posnetek pa januarja 2021) ter fotografije z razstave v MNZC (arhiv GCC)

Dodatne informacije:
Gregor Deleja, ravnatelj GCC, gregor.deleja@gcc.si, 041 708 945