O-STA

FADEC International pooblaščen za izdelavo digitalnega krmiljenja za motor GEnx

JOHNSON CITY, N.Y. & COLOMBES, Francija--(BW)--21. julij 2005--GE Aircraft Engines je družbo FADEC International izbral, naj razvije popolnoma samostojno digitalno elektronsko krmiljenje za njihov novi letalski motor GEnx. Varčen motor GEnx naj bi uporabljali na letalih modelov Boeing 787 Dreamliner in Airbus A350.

FADEC International, družba z omejeno odgovornostjo, ki sta jo ustanovili družbi BAE Systems in Hispano-Suiza, bo nov krmilni sistem izdelala na podlagi modelov FADEC, ki so trenutno v rabi za motorje družb General Electric in CFM International, in ki naj bi jih uporabljali na motorju Engine Alliance GP7200.

"Veseli nas in počaščeni smo, da so nas izbrali za izdelavo krmilnega sistema za ta revolucionarni model motorja," je dejal direktor družbe FADEC International Dennis Slattery. "Veselimo se, da bomo še naprej gojili dolgoročno partnerstvo z GE, saj bomo razvijali in preizkušali naš doslej najnaprednejši model krmiljenja motorja," je dodal Jamil Dirani, direktor prodaje in trženja pri družbi FADEC International.

Model "FADEC 3", ki bo zadolžen za krmiljenje motorja GEnx, se trenutno uporablja v motorju najmočnejšega reaktivnega letala na svetu GE90-115B ter pri motorjih GE CF6 in CFM56. Vgrajen je tudi v motor GP7200, ki ga razvija podjetje v mešani lasti GE-Pratt & Whitney Engine Alliance za Airbus A380.

Za krmilni sistem, ki uporablja komunikacijsko in podatkovno omrežje na podlagi omrežja Ethernet, je značilna fleksibilna zasnova, ki se jo zlahka razširi in vanjo vključi nove funkcije in sodobne namestitve tako motorja kot letala.

Napredne kontrolne naprave, nameščene v letalu, bodo omogočile boljše diagnostične zmogljivosti celotnega sistema motorja, vključno z izdelkom FADEC, s tem pa se bo zmanjšala pogostost primerov, ko sistem ne zazna nobene napake. "Za letalske družbe to pomeni več časa v zraku, kar prinaša dobiček," je pojasnil Slattery.

Proizvod FADEC uravnava tok goriva, nadzoruje različne geometrijske lastnosti motorja, je v stiku z napravo za preusmeritev izpuha in opravlja zahtevne funkcije, kot je denimo elektronska blokada hitrosti vrtljajev.

O družbi BAE Systems

BAE Systems je mednarodno podjetje, ki se ukvarja z razvojem, dobavo in vzdrževanjem zahtevnih obrambnih in drugih sistemov zračnega prostora tako v zraku kot tudi na kopnem, na morju in v vesolju.

Družba načrtuje, proizvaja in podpira vojaško letalstvo, bojna vozila, ladje, podmornice, radarje, avioniko, komunikacijsko tehnologijo, elektroniko in sisteme za elektronsko vodeno orožje.

BAE Systems je tehnološki pionir z več kot stoletno tradicijo, ki je v sami inovacijski špici in se trudi razviti novo generacijo inteligentnih obrambnih sistemov.

Družba izvaja pomembne naloge na petih celinah in ima naročnike v približno 130 državah. Zaposluje skoraj 100.000 ljudi, letni prihodki od prodaje pa znašajo približno 25 milijard ameriških dolarjev, ob upoštevanju samostojnih in skupnih poslov.

O družbi Hispano-Suiza

Hispano-Suiza je vodilna družba za načrtovanje, proizvodnjo in vzdrževanje motornih krmilnih sistemov, elektronske krmilne opreme, pogonskih motorjev in sistemov električnega prenosa energije za letala in helikopterje.

Ponuja splošne rešitve za vzdrževanje in dobavlja ter integrira hidromehanične enote, električna omrežja in senzorje.

Druzba ima v lasti tri objekte v Franciji, vse na območju Pariza in njegove okolice, enega v Peterboroughu v Kanadi in enega v kraju Sedzizow na Poljskem.

Hispano-Suiza je v popolni lasti družbe SAFRAN. SAFRAN je mednarodna skupina za visoko tehnologijo s štirimi glavnimi poslovnimi usmeritvami: motorji za letalsko industrijo, obramba in varnost, avionika in komunikacije. Zaposluje 56.000 ljudi v več kot 30 državah, njeni letni dohodki pa presegajo 10 milijard evrov. Skupina SAFRAN vključuje številne družbe s prestižnimi blagovnimi znamkami in samostojno ali preko partnerstev na vseh svojih trgih vzdržuje vodilni položaj tako v Evropi kot na svetu.

BAE Systems

Larry Stone,

607-770-3944

Mobile: 607-759-2545

lawrence.w.stone@baesystems.com

OR

Hispano-Suiza

Francoise Montironi,

33(0) 1 41 30 50 14

Fax: 33(0) 1 41 30 54 12

francoise.montironi@hispano-suiza-sa.com