O-STA

Jejmo lokalno, povečajmo stopnjo samooskrbe

Velenje, 21. januar 2021 - V začetku meseca januarja je potekala zaključna videokonferenca projekta Jejmo lokalno: povečanje stopnje samooskrbe v SAŠA regiji. Pomen lokalno pridelane in predelane hrane je v času epidemije še toliko bolj izrazit.

Sodelujoči v projektu, Andragoški zavod Ljudska univerza Velenje (prijavitelj), Društvo Novus, KGZS - Zavod Celje, RA SAŠA, Zavod Savinja ter vodilni partner LAS Zgornje Savinjske in Šaleške doline, so pomen samooskrbe promovirali z uporabo novih virtualnih tehnologij in inovativnih načinov izobraževanja. Projekt je trajal od septembra 2018, zaključno videokonferenco pa so organizirali 6. januarja 2021.

Andragoški zavod Ljudska univerza Velenje je kupil VR očala, na katera je namestil aplikacijo virtualnega vrtičkanja. Sodelujoči so prek novih tehnologij izvedli delavnice v osnovnih šolah in centrih za starostnike SAŠA regije. Vzpostavili so inovativen, sodoben model izobraževanja za otroke in starostnike.

Izvedli so 75 delavnic, v katere je bilo vključenih 1.373 otrok, 20 izobraževalnih delavnic za kmete in mlade brezposelne na podeželju (vključenih je bilo 274 oseb) ter 10 delavnic za starostnike in bolnike z demenco, v okviru katerih je bil vzpostavljen inovativen model ohranjanja možganske čilosti (vključeni 103 starostniki).

Pomemben prispevek projekta je izvedena virtualna konferenca na temo varstva okolja in ohranjanja narave ter pomena prehranske samooskrbe. V času epidemije so pozitivni učinki lokalno pridelane hrane še toliko bolj izraziti. K sodelovanju so povabili nekatere lokalne pridelovalce, predelovalce in turistične delavce, ki v svoje jedilnike vključujejo lokalno hrano. Poudarili so tudi pomen lokalne hrane za osnovnošolce in spomnili, da ima področje samooskrbe širši pomen, tudi na področju energetske samooskrbe.

Zainteresirani lahko več informacij o projektu Jejmo lokalno najdejo na povezavi https://www.program-podezelja.si/sl/136-infoteka/nove-novice/1309-06-01-2021-zakljucna-videokonferenca-projekta-las-zgornje-savinjske-in-saleske-doline-jejmo-lokalno.

Pozivamo občane, da tudi sami prispevajo k povečanju trajnostne lokalne prehranske samooskrbe, ki je temelj zdravega, varnega in kakovostnega načina življenja. Kupujmo kakovostno hrano od malih pridelovalcev v naši bližini, vključimo se v partnersko kmetovanje ali si sami pridelamo zdravo hrano.

Na spletni povezavi https://www.velenje.si/e-obcina/11920 je objavljen seznam lokalnih kmetij, ki ponujajo in dostavljajo lokalno pridelano in predelano hrano. Vabimo tudi na Mestno tržnico, ki med tednom deluje na Cankarjevi ulici, ob sobotah pa ponudniki svoje pridelke in izdelke ponujajo tudi ob Centru Nova in v atriju pri Kavarni Lucifer.

Prijazen pozdrav

Služba za odnose z javnostmi Mestne občine Velenje