O-STA

Novi lokalni turistični vodniki po Šaleški dolini

Velenje, 21. januar 2021 - V preteklih dneh je Zavod za turizem Šaleške doline 14 domačinom poslal vodniške izkaznice in priznanja za uspešno opravljen tečaj lokalnega turističnega vodnika po Šaleški dolini. Tako imamo sedaj v Register turističnih vodnikov skupno vpisanih 56 lokalnih turističnih vodnikov.

Zavod za turizem Šaleške doline je v sodelovanju z agencijo Palladio izvedel usposabljanje za nove lokalne vodnike Šaleške doline. Predavatelj je bil izkušen turistični vodnik in svobodni fotograf Iztok Bončina. Usposabljanje je bilo sofinancirano s strani Republike Slovenije in Evropske unije iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

V okviru operacije Šaleška dolina 4.0 je v lanskem letu v prostorih Vile Biance, ob upoštevanju preventivnih ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusne bolezni, potekalo 40-urno usposabljanje za pridobitev licence za nove lokalne vodnike po Šaleški dolini. Poleg teoretičnega dela je izobraževanje zajemalo tudi praktično simulacijo vodenja z ogledom najpomembnejših znamenitosti regije in končni preizkus znanja. Na usposabljanje se je prijavilo 14 domačinov in prav vsi so uspešno zaključili usposabljanje ter prejeli naziv lokalni turistični vodnik po Šaleški dolini.

Lansko leto je bilo za turistična vodenja zelo težko. Turistični vodniki so bili zaradi razglašene epidemije in vseh ukrepov eni izmed bolj prizadetih.

Kljub temu turistični delavci v leto 2021 vstopajo z veliko pozitivne energije, saj verjamejo, da se bo turistična panoga opomogla med prvimi. Tudi najnovejša pridobitev našega mesta, prireditveni oder in prostor, navdaja z optimizmom.