O-STA

Zdravstveni dom Velenje zavrača očitke o kršitvah pri cepljenju proti covid-19

Zdravstveni dom Velenje zavrača očitke o kršitvah pri cepljenju proti covid-19elenje, 22. januar 2021 - V medijih se pojavljajo neresnične informacije o kršitvah pri cepljenju proti covid-19. Med drugimi se kot kršitelja omenja tudi Zdravstveni dom Velenje, ki takšne neresnične informacije zavrača. V Zdravstvenem domu Velenje upoštevajo vrstni red cepljenja, ki je bil določen v Nacionalni strategiji cepljenja proti covid-19. Nobena kršitev, ki naj bi jo inšpekcija ugotovila pri poteku cepljenja v Zdravstvenem domu Velenje, ni kršila nacionalne strategije. V nacionalni strategiji niso bile predvidene vse možnosti, saj se je od 4. decembra, ko je bila objavljena, v realnosti marsikaj spremenilo.

V prvih dveh cepilnih dneh je osebje velenjskega zdravstvenega doma cepilo stanovalce Doma za varstvo odraslih Velenje, Centra starejših Zimzelen Topolšica in tamkajšnje zaposlene, sledili so zaposleni v zdravstvenih zavodih. Cepljenje oseb nad 80 let, kot predvideva nacionalna strategija, je prišlo na vrsto šele v tretjem cepilnem dnevu. Ob prvem cepljenju je zdravstveni dom dobil navodila, da naj se šesti odmerek v steklenički cepiva ne uporablja. V eni steklenički cepiva je namreč dovolj cepiva za šest odmerkov. V Zdravstvenem domu Velenje so želeli cepivo najbolj optimalno porabiti in omogočiti celjenje čim več osebam, zato so se odločili, da bodo tudi šesti odmerek cepiva iz stekleničke uporabili za cepljenje, namesto, da bi ga zavrgli. Takšnih odmerkov je bilo skupaj 120, kar pomeni, da so dodatno cepili 120 oseb. Osebe so bile izbrane iz seznama najbolj ogroženih skupin, seveda se seznami ves čas malo prilagajajo, če recimo oseba na seznamu zboli. Zdravstveni dom Velenje ima tudi za naprej natančno pripravljene sezname za cepljene. Preklicali so več kot 10 tisoč oseb in sezname pripravili v skladu z nacionalno strategijo.

Kot torej določa nacionalna strategija cepljenja, se upošteva starostna struktura prebivalstva (navodila organizatorja cepljenja - NIJZ). Je pa v javnosti večkrat omenjeno, da so do prioritetnega cepljenja upravičene tudi rizične skupine - kronični bolniki. V velenjskem zdravstvenem domu pričakujejo, da bodo do naslednjega cepljenja oseb (prvo cepljenje) o odločitvi tudi obveščeni. Včeraj so zaključili z drugim cepljenjem stanovalcev in zaposlenih v Domu za varstvo odraslih Velenje, Centru starejših Zimzelen Topolšica ter nekaterih zaposlenih v zdravstvenih zavodih.

Za osebe mlajše od 60 let brez kroničnih bolezni bo Zdravstveni dom Velenje odprl aplikacijo, kjer se bodo osebe lahko naročile na cepljenje. Tam ne bo več starostnih prednosti. Prednost bodo imele le rizične osebe, katerih potrebo po prednostnem cepljenju bodo določili osebni zdravniki in jih tudi povabili na cepljenje. Ni pa nerealno pričakovati, da bo država določila dodatne prioritetne skupine - za javno življenje pomembne gospodarske subjekte.

Zavajanje javnosti z neresničnimi informacijami v Zdravstvenem domu Velenje obsojajo. Ljudje so zaradi številnih informacij v zvezi z epidemijo zmedeni in prestrašeni, zato je podajanje pravih in resničnih podatkov ključnega pomena, da bomo skupaj znali ravnati pravilno ter da bomo epidemijo čim prej zajezili.

Po priporočilih stroke svetujemo, da se čim več občank in občanov odloči za cepljenje, ko bodo prišli na vrsto, saj bomo le tako uspešni pri zaustavitvi virusa. Upamo, da se bo količina cepiva v prihodnjih mesecih povečala in da bo interes za cepljenje čim prej zadovoljen.

Prijazen pozdrav

Služba za odnose z javnostmi Mestne občine Velenje