O-STA

Tudi naslednji teden testiranja s hitrimi antigenskimi testi

Velenje, 5. februar 2021 - Tudi naslednji teden bomo nadaljevali s testiranji na SARS-CoV-2 s hitrimi antigenskimi testi, in sicer od torka, 9. februarja, do petka, 12. februarja, bodo testiranja med 10. in 14. uro potekala v prostorih Rdeče dvorane Velenje. S testiranjem na okužbo z novim koronavirusom s hitrimi testi želimo v čim večji meri odkriti vse tiste okužene osebe, ki nimajo značilnih znakov okužbe in bi zato nevede širili okužbo na druge zdrave osebe v bližini, zato testiranja po priporočilih stroke priporočamo. Od 4. januarja do 4. februarja je bilo testiranih 2.878 oseb, od tega je bilo 120 pozitivnih (4,17 %).

Testiranje s hitrimi testi je izjemno pomemben ukrep, ki v času epidemije in visokih tveganj okužbe pomaga zaustavljati širitev virusa in hkrati omogoča omejeno opravljanje določenih dejavnosti. Testiranje, ki ga izvajajo v Rdeči dvorani Velenje, je brezplačno in prostovoljno, predhodno naročanje ni možno. Zainteresirani občanke in občani naj bodo zdravi in naj imajo s seboj zdravstveno izkaznico in osebni dokument. Testiranje ni ustrezno za osebe s simptomi na sum okužbe s SARS-CoV-2. Te osebe se morajo na testiranje naročiti preko osebnega zdravnika.

Po priporočilih stroke bomo širjenje okužbe bistveno zmanjšali s cepljenjem proti covid-19. V Zdravstvenem domu Velenje, kamor spadata tudi enoti Šoštanj in Šmartno ob Paki, že izvajajo cepljenja občank in občanov proti covidu-19. Vrstni red cepljenja je bil določen v Nacionalni strategiji cepljenja proti covid-19. Cepljenje je prostovoljno. Najprej bodo cepljene najbolj rizične skupine: starejši od 60 let in mlajši s pridruženimi boleznimi.

Zdravstveni dom Velenje je do sedaj proti covid-19 s prvim odmerkom cepil 395 občanov starejših od 80 let. Iz te skupine starejših od 80 let imamo na cepljenje prijavljenih še 985 občanov in občank, za katere pričakujejo cepivo kmalu. V to številko cepljenih niso vključene prioritetne skupine, torej oskrbovanci in zaposleni v domovih za starejše in tudi ne zdravstveno osebje, ki so tudi že bili cepljeni. Cepljenje starejših občanov z drugim odmerkom poteka v teh dneh. Zaradi manjšega števila dobavljenega cepiva od potreb, bo nekaj občanov drugo dozo cepiva prejelo šele prihodnji teden.

Ko bodo cepljeni vsi iz rizičnih skupin, bo Zdravstveni dom Velenje na svoji spletni strani objavil aplikacijo, preko katere se bodo lahko na cepljenje prijavili vsi občanke in občani, ki so mlajši od 60 let in nimajo pridruženih kroničnih bolezni.

Prijazen pozdrav

Služba za odnose z javnostmi Mestne občine Velenje