O-STA

KLM prvi na svetu opravil potniški let s trajnostnim gorivom

KLM je 22. septembra kot prva letalska družba na svetu opravila potniški let deloma na trajnostno gorivo - sintetični kerozin. Leteli so iz Amsterdama v Pariz. To so skupaj s partnerjem projekta, podjetjem Shell, sporočili včeraj na virtualni konferenci na temo trajnostnih letalskih goriv, ki jo je pripravilo nizozemsko Ministrstvo za infrastrukturo in upravljanje z vodami.

500 litrov porabljenega trajnostnega goriva

Kot je bilo rečeno na včerajšnji konferenci, je bil prvi komercialni potniški let z amsterdamskega letališča Schiphol do Madrida izveden na primesi 500 litrov trajnostnega sintetičnega kerozina. Shell je sintetični kerozin proizvedel v svojem raziskovalnem centru v Amsterdamu na osnovi CO₂, vode in obnovljive energije sonca in vetra.

Izvršni direktor KLM, Pieter Elbers, je ob tem povedal: "Ponosen sem, da je KLM prvi v letalski industriji opravil let s sintetičnim kerozinom, narejenim iz obnovljivih virov. Prehod s fosilnih goriv na trajnostne alternative je eden največjih izzivov v letalstvu. Obnova flote je znatno prispevala k zmanjšanju emisij CO₂, vendar bosta največjo razliko pri sedanji generaciji letal naredila ravno povečanje proizvodnje in uporabe trajnostnega letalskega goriva. Zato smo se že pred časom povezali z različnimi partnerji, da bi spodbudili razvoj trajnostnega sintetičnega kerozina. Ta prvi polet s sintetičnim kerozinom kaže, da je to v praksi mogoče in da se lahko razvijamo naprej."

Tudi predsednik in izvršni direktor družbe Shell Nizozemska, Marjan van Loon, je ponosen, da so prvič uspeli proizvesti 500 litrov reaktivnega goriva na osnovi CO₂, vode in obnovljivih virov energije.

Več informacij: http://klmf.ly/3tG3PNN