O-STA

Prostovoljstvo v Velenju še vedno živi

Velenje, 17. februar 2021 - Včeraj se je podžupanja Mestne občine Velenje Darinka Mravljak ob zaključku akcije Naše ulice so prazne, naša srca ne! zahvalila članom skupine prostovoljcev Udarnik Mladinskega centra Velenje za njihovo delo in požrtvovalnost. V jesensko-zimskem delu epidemije je več kot 50 prostovoljcev opravilo 1.927 ur prostovoljskega dela in dostavilo 3.779 toplih obrokov. Mestna občina Velenje je za tople obroke v drugem delu epidemije namenila 22.374 evrov.

Podžupanja Mestne občine Velenje Darinka Mravljak je izpostavila nesebično delo posameznikov, ki so kljub težkim epidemiološkim razmeram potrebe drugih postavili pred lastno zdravje. Zagotovila jim je podporo občine tudi pri prihodnjih projektih ter še enkrat izrazila ponos in hvaležnost za njihov izredno pomemben doprinos k blaženju socialnih stisk najbolj ranljivih skupin občanov.

Direktor Mladinskega centra Velenje Marko Pritržnik je povedal, da je uspešno izvedena akcija dokaz, da je prostovoljstvo v Velenju še vedno živo in da se bo ohranilo tudi v prihodnje. Prostovoljci že načrtujejo nove humanitarne akcije. Poudaril je, da je projekt Naše ulice so prazne, naša srca ne! prav gotovo tudi primer dobre prakse v Sloveniji, saj je veliko drugih organizacij sledilo našemu primeru organizacije v času epidemije.

Podrobnosti o izvajanju projekta je predstavil vodja projekta Andrej Cvernjak, ki je pomoč in sodelovanje prostovoljcev ponudil tudi v prihodnje. V drugem valu epidemije je pri projektu sodelovalo 51 prostovoljk in prostovoljcev, ki so naloge izmenjujoče opravljali tedensko. V skupine so bili razporejeni po njihovih kompetencah in izkušnjah, skupaj pa so opravili 1927 ur prostovoljskega dela. Dostavljali so tople obroke, opravljali nakupe, plačevali položnice, organizirali družabništvo na daljavo, animirali, šivali maske, delili humanitarne pakete, inštruirali ...

Mestna občina Velenje je za starejše, invalide, socialne upravičence in tiste, ki si v kriznih časih niso zmogli skuhati ali privoščiti toplega obroka, uredila brezplačno dostavo toplega obroka na dom. Skupaj so opravili 3.779 dostav toplih obrokov (3.637 iz OŠ Mihe Pintarja Toleda in 142 iz Doma za varstvo odraslih Velenje).

Za vse starostnike, gibalno ovirane osebe in osebe v karanteni, ki niso imeli možnosti, da bi svojci ali znanci namesto njih opravili tovrstne storitve, so se 53-krat odpravili v trgovino, lekarno ali po drugih nujnih opravkih (plačevali položnice ipd.).

Vzpostavili so tudi telefonsko linijo, prek katere je ekipa prostovoljk s pogovorom krajšala čas starostnikom, ki zaradi priporočene osame niso imeli socialnih stikov. Skupaj so opravili 21 takšnih družabništev. Prostovoljci inštruktorji so opravili 59 srečanj učne pomoči na daljavo za osnovnošolce iz socialno ranljivih družin.

Na pomoč so priskočili tudi raznim organizacijam, ustanovam, društvom in posameznikom pri izvajanju podpore na humanitarnem področju (razdeljevanje humanitarnih paketov, selitev bolniških postelj iz rdeče cone, glasbeni nastop za starostnike v rdeči coni ...).

Lep pozdrav

Služba za odnose z javnostmi Mestne občine Velenje