O-STA

Mednarodni dan turističnih vodnikov obeležujemo tudi v Šaleški dolini

Velenje, 17. februar 2021 - V Šaleški dolini bomo mednarodni dan turističnih vodnikov, ki ga obeležujemo 21. februarja, zaznamovali s številnimi aktivnostmi. Organizirali bomo raznolika brezplačna turistična vodenja po prepoznavnih lokacijah. S takšnimi akcijami želimo povečati ugled poklica turističnega vodnika in širšo javnost informirati o turističnem vodenju.

Nekateri turistični vodniki Šaleške doline, ki delujejo v okviru Zavoda za turizem Šaleške doline, so se odločili za virtualno predstavitev. Video vsebine lahko spremljate že od danes, 17. februarja, do nedelje, 21. februarja, na spletni strani visitsaleska.si in družbenih omrežjih @VisitSaleska (Fb, IG, Youtube ...).

Spletne dogodke ob mednarodnem dnevu turističnih vodnikov pripravlja tudi Muzej Velenje. V soboto, 20. februarja, bodo na svojih družbenih omrežjih povabili k ogledu predstavitvenih filmov o Grilovi domačiji in Kavčnikovi domačiji, ki so nastali v koprodukciji Muzeja Velenje in Studia Mozaik. V nedeljo, 21. februarja, ob 17. uri pa vabijo na ogled spletnega vodenja po muzejskih enotah z naslovom Moj muzej. Na nekoliko drugačnem vodenju bodo vodniki in kustosi Muzeja Velenje predstavili zgodbe, predmete in druge muzejske drobtinice, ki so jim še posebej blizu.

Skladno z veljavnimi omejitvami bodo na voljo tudi ogledi na posameznih lokacijah. V petek, 19. februarja, bo ob 10. in 11. uri možen brezplačen ogled Vile Biance na naslovu Stari trg 3. V soboto, 20. februarja, ob 10. uri vabijo na brezplačen voden ogled prenovljenega mestnega trga v Šoštanju.

V nedeljo, 21. februarja, se bo ob 10. in 11. uri pričel brezplačen voden ogled prireditvenega prostora ob Velenjskem jezeru. Med 10. in 17. uro pa bodo v muzeju na Velenjskem gradu in Muzeju usnjarstva na Slovenskem v Šoštanju organizirali dan odprtih vrat.

Zaradi zagotavljanja varnosti vse zainteresirane vljudno prosimo, da se na dogodke predhodno najavijo po e-pošti na turizem@velenje.si ali na telefonsko številko 03 896 17 15. Vsi dogodki bodo organizirani v skladu z ukrepi in priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Udeležence prosimo, da jih dosledno upoštevajo.

Za poklic turističnega vodnika je v Sloveniji potrebno narediti licenco na državni in lokalni ravni, saj spada med regulirane poklice. V Šaleški dolini imamo v Register turističnih vodnikov vpisanih skupno 56 lokalnih turističnih vodnikov.

Zavedamo se pomembnosti dela turističnih vodnikov in njihove vloge pri ozaveščanju naravne in kulturne dediščine ter tematskih vodenj, ki puščajo pri obiskovalcih pomembne sledi. Ponosni smo na njihovo delo, saj tudi zaradi njih obiskovalci našo destinacijo zapuščajo s prijetnimi spomini in se radi vračajo.

Lansko leto je bilo za turistična vodenja zelo težko. Turistični vodniki so bili zaradi razglašene epidemije in vseh ukrepov eni izmed bolj prizadetih. Kljub temu v novo turistično sezono vstopajo z veliko pozitivne energije, saj verjamejo, da si bo turistična panoga hitro opomogla.

Vsem turističnim vodnikom iskreno čestitamo ob prihajajočem mednarodnem dnevu in jim želimo veliko uspehov pri izvajanju turističnih vodenj.

Prijazen pozdrav

Služba za odnose z javnostmi Mestne občine Velenje