O-STA

Velenje bo julija gostilo vseslovensko srečanje veteranov

Velenje, 25. februar 2021 - Župan Mestne občine Velenje Peter Dermol je danes v mestni hiši gostil predsednika Zveze veteranov vojne za Slovenijo generalmajorja Ladislava Lipiča in predsednika Zveze policijskih veteranskih društev Sever dr. Tomaža Časa. Dogovorili so se, da bo Velenje gostilo vseslovensko srečanje veteranskih organizacij ob 30. obletnici vojne za Slovenijo. Srečanje se bo odvilo v začetku julija letos na novem prireditvenem prostoru ob Velenjskem jezeru.

Gosta sta se sestanka udeležila na pobudo župana Mestne občine Velenje Petra Dermola, da s skupnim dogodkom obudimo spomin in poudarimo pomen vojne za Slovenijo ob 30. obletnici sprejema Deklaracije o neodvisnosti Slovenije in Temeljne ustavne listine o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije. Sprejem teh dveh dokumentov je bil tudi povod, da se je dva dni kasneje, 27. junija 1991, z napadom Jugoslovanske ljudske armade začela slovenska osamosvojitvena vojna, s katero je Slovenija obranila neodvisnost. Župan je predlagal organizacijo skupnega dogodka na novem prireditvenem prostoru in odru ob Velenjskem jezeru. Prostor je izjemno velik in opremljen z najsodobnejšo tehnologijo, omogoča pa varno izvajanje prireditev za tisoč in več obiskovalcev tudi ob upoštevanju ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo generalmajor Ladislav Lipič in predsednik Zveze policijskih veteranskih društev Sever dr. Tomaž Čas sta predlog podprla in se županu zahvalila za podporo in prizadevanja za zaznamovanje pomembne obletnice. Predlog so predhodno obravnavali tudi na predsedstvih obeh veteranskih organizacij in ga soglasno sprejeli. Župan se je gostoma zahvalil za dobro sodelovanje in pomoč ter dodal, da si bomo za dobre odnose med lokalno skupnostjo in veteranskimi organizacijami prizadevali tudi v prihodnje.

Vodstvo Mestne občine Velenje skupaj z vsemi veteranskimi organizacijami ohranja spomin na osamosvojitvene dogodke ter z različnimi aktivnostmi ter prireditvami prenaša vedenje in spomin na občane; tudi na mlajše rodove. Tudi s pomočjo enote Muzeja Velenje, Spominskim centrom 1991, ki smo ga v Velenju slavnostno odprli oktobra 2018. Spominski center obiskovalcem predstavlja dogodke in procese, povezane z osamosvajanjem Slovenije v lokalnem okolju. Hkrati je srečevališče članov veteranskih organizacij in vseh drugih domoljubov vseh generacij. Spominski center, s katerim upravlja Muzej Velenje, obuja domoljubne vrednote, spoštovanje in ljubezen do slovenskega naroda, kulture in države.

Prizadevamo si, da bi Spominski center 1991 nadgradili še s Parkom državnosti, kjer bodo ob osrednjem pomniku vojne za Slovenijo, tetraedru, predstavljena tri obdobja, ki so zaznamovala pot Slovencev do lastne države. Z obeležjem "1918" bo predstavljen zgodovinski pomen domačina dr. Verstovška in generala Maistra, drugi sklop obeležja bodo zavzemale vsebine iz let 1941-1945, s tretjim obeležjem "1991" pa bo predstavljena osamosvojitvena vojna za Slovenijo. Za vodenje projekta bomo imenovali koordinacijski odbor, katerega člani bodo tudi predstavniki veteranskih združenj in organizacij.

Gostje so si v nadaljevanju obiska ogledali tudi prizorišče srečanja - nov prireditveni prostor, po katerem jih je vodil vodja te investicije Drago Martinšek, vodja Urada za družbene dejavnosti Mestne občine Velenje. Prilagamo fotografijo z ogleda.

Prijazen pozdrav

Služba za odnose z javnostmi Mestne občine Velenje