O-STA

Umrl je častni občan mag. Ivan Marin

Velenje, 1. marec 2021 - Sporočamo žalostno vest, da je danes ponoči umrl častni občan Mestne občine Velenje mag. Ivan Marin. V sredo, 3. marca, bomo ob 17. uri v veliki dvorani Glasbene šole Fran Korun Koželjski Velenje za svetnice in svetnike Sveta Mestne občine Velenje pripravili žalno sejo. Vsi, ki bi se želeli od mag. Ivana Marina posloviti, se lahko v torek, 2. marca, med 9. in 15. uro, v sredo, 3. marca, med 8. in 17. uro ter v četrtek, 4. marca, med 8. in 13. uro vpišete v žalno knjigo, ki jo bomo pripravili v sejni dvorani Mestne občine Velenje.

Mag. Ivan Marin se je rodil 15. junija 1938 v Trbovljah in je bil zelo pomembna osebnost na področju glasbenega ustvarjanja v Sloveniji. Bil je direktor glasbene šole, predaval je umetnostno vzgojo - glasbo na Gimnaziji Velenje, vodil Rudarsko godbo, kasnejši Pihalni orkester Premogovnika Velenje in Dekliški pevski zbor Gimnazije. Mag. Ivan Marin je prevzel dirigentsko palico Rudarske godbe Velenje za svojim očetom leta 1964. Pod njegovim vodstvom je godba navduševala številne poslušalce, prepričala ocenjevalne komisije in glasbene kritike. Udeležila se je mnogih gostovanj doma in v tujini. Koncertirala je v Avstriji, Luksemburgu, Italiji, Švici, Španiji, na Češkem, Madžarskem in Nizozemskem. Posneli so vrsto gramofonskih plošč, kaset in zgoščenk. Na petih svetovnih tekmovanjih pihalnih orkestrov v Kerkradeju na Nizozemskem je dosegla prvo mesto, osvojila zlato plaketo in s tem priznanje za odličnost. Tudi na drugih tekmovanjih v Sloveniji in v mednarodnem okolju je osvojila mnogo zlatih in srebrnih plaket, nagrad, priznanj in pohval. Leta 2004, po 40 letih vodenja, se je mag. Ivan Marin uradno poslovil od taktirke. Istega leta je prejel zlato plaketo Bojana Adamiča za življenjsko delo na področju godbeništva.


Mag. Ivan Marin je ob delu končal drugo stopnjo študija klarineta, v Beogradu pa še magistrski študij. Leta 2001 je dobi dve visoki priznanji: postal je častni član slovenskega orgelskega društva in dobil nagrado Republike Slovenije za življenjsko delo v vzgoji in izobraževanju na področju glasbenega šolstva. Leta 2002 smo ga je ob občinskem prazniku zaradi njegovih zaslug za razvoj glasbe in glasbenega šolstva razglasili za častnega občana Mestne občine Velenje

Že med študijem na Akademiji za glasbo, zlasti pa po zaposlitvi v Glasbeni šoli Velenje, je bil Ivan Marin dejaven tudi v številnih ustanovah, zvezah in komisijah na glasbenem in širšem kulturnem področju: bil je predsednik Glasbene mladine Slovenije in tudi član njenega jugoslovanskega predsedstva, vodil je komisijo za določanje učnih programov v glasbenih šolah, Zvezo kulturnih organizacij, Združenje pihalnih orkestrov Slovenije, Umetniški svet Zveze slovenskih godb in še bi lahko naštevali. Po magisteriju je postal tudi član mednarodnega glasbenega združenja CISMA in Evropskega združenja glasbenih šol EMU. Leta 2015 mu je Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti podelil zlato plaketo za življenjsko delo na področju glasbenih dejavnosti.

Žalno sejo bomo v sredo predvajali tudi na občinski spletni strani oz. youtube kanalu Mestne občine Velenje.

Svojcem izrekamo iskreno sožalje.

Prijazen pozdrav

Služba za odnose z javnostmi Mestne občine Velenje