O-STA

Župan sprejel prejemnika bronastega znaka Civilne zaščite

Velenje, 5. marec 2021 - Župan Mestne občine Velenje Peter Dermol je včeraj sprejel poveljnika PGD Velenje Bojana Brcarja in vodjo Udarnikov Andreja Cvernjaka. Zahvalil se je za izredno pomemben prispevek pri reševanju stisk občanov, ki spadajo v najbolj ranljive skupine naše lokalne skupnosti. Njuna prizadevanja so prepoznali tudi na državnem nivoju, saj sta prejela bronasti znak Civilne zaščite.

Poveljnik Prostovoljnega gasilskega društva Velenje Bojan Brcar je član gasilske organizacije že od leta 1985. Čeprav je leta 2008 prevzel zahtevno nalogo kot poveljnik prostovoljnega gasilskega društva Velenje, je kot operativec še vedno zelo prizadeven in se ne izogiba intervencijam, pa naj bodo še tako zahtevne narave. Vedno je pripravljen nesebično priskočiti na pomoč. Ker je tudi dober organizator, je prisoten tudi pri vseh dejavnostih v društvu, ki jih ni malo. PGD Velenje je najbolj pomemben člen zaščite in reševanje v Mestni občini Velenje. Velikokrat pomagajo tudi v drugih situacijah, ne le intervencijskih. Bojan Brcar je tudi podpoveljnik občinskega poveljstva, ki skrbi za varnost več kot 30 tisoč občanov in na letni ravni opravi več kot 500 intervencij.

Člani skupine prostovoljcev Udarnik delujejo pod okriljem Mladinskega centra Velenje. V okviru svojih rednih programov družinam ali posameznikom v Velenju in okolici brezplačno nudijo pomoč na domu, okoli hiše, v gozdu (razne selitve, čiščenje, adaptacije stanovanj, hišna opravila, košnja trave, čiščenje gozdov, urejanje okolice, kidanje snega, pomoč pri naravnih nesrečah, inštrukcije, obdarovanja in animacije otrok). Pomoč ponujajo tistim, ki si zaradi slabšega socialnega statusa ne morejo privoščiti dodatne pomoči, starejšim osebam in tistim, ki zaradi zdravstvenih omejitev dela ne zmorejo opraviti sami. Na pomoč priskočijo tudi raznim organizacijam, zavodom in društvom, ki delujejo v korist lokalne skupnosti. Izvajajo akcije, v katerih obiskujejo in animirajo različne socialno izključene skupine (brezdomne osebe, begunce, starostnike, varovanke varne hiše, otroke v bolnišnicah, varovance prevzgojnih zavodov).

Že v začetku epidemije, spomladi 2020, so takoj pričeli z raznolikimi aktivnostmi, ki so jih namenjali ranljivim skupinam občanov. Ob koncu prvega vala epidemije smo prepoznali njihovo dobro delo in jih vključili v sistem zaščite in reševanja ter v nov načrt ZIR ob epidemiji. V drugem valu epidemije je pri projektu sodelovalo 51 prostovoljk in prostovoljcev, ki so naloge izmenjujoče opravljali tedensko. V skupine so bili razporejeni po njihovih kompetencah in izkušnjah, skupaj pa so opravili 1927 ur prostovoljskega dela. Dostavljali so tople obroke, opravljali nakupe, plačevali položnice, organizirali družabništvo na daljavo, animirali, šivali maske, delili humanitarne pakete, inštruirali ...

Ponosni smo, da je tudi Civilna zaščita Republike Slovenije prepoznala pomembno delo, ki so ga v času epidemije opravili člani Prostovoljnega gasilskega društva Velenje in člani skupine prostovoljcev Udarnik Mladinskega centra Velenje ter jih nagradila z bronastim znakom Civilne zaščite. Župan se jim je zahvalil za vso pomoč, intervencije in podporo, ki so jo nudili posameznikom, ki so pomoč najbolj potrebovali. Izrazil je zadovoljstvo, da so v lokalnem okolju tako posamezniki kot skupine, ki so pripravljeni takoj priskočiti na pomoč in potrebe drugih postaviti pred lastne.

Prijazen pozdrav

Služba za odnose z javnostmi Mestne občine Velenje