O-STA

BREZMEJNO IN BREZČASNO/"БЕЗГРАНИЧНО И ВНЕВРЕМЕННО"

Tradicionalni večer ruske kulture Gimnazije Celje - Center ob svetovnem dnevu poezije

Že trinajsto leto zapored bodo na Gimnaziji Celje - Center (GCC) pripravili prireditev v čast svetovnega praznika poezije in prvega pomladnega dne, ki bo tokrat v četrtek, 18. 3., ob 19. uri na šolskih kanalih Facebook in Youtube. Dogodek, ki ga na GCC bienalno posvečajo ruski kulturi in ruskemu jeziku, so mladi ustvarjalci naslovili Brezmejno in brezčasno/"Безгранично и вневременно". Tudi letos bo potekala ob podpori Veleposlaništva Ruske federacije v Republiki Sloveniji, Društva Slovenija Rusija in Sklada Toneta Pavčka, pripravili pa so jo sedanji in nekdanji dijaki GCC z mentorji in gosti iz osnovnih, srednjih in glasbenih šol.

Na pobudo GCC in soorganizatorja večera alumni Društva GCC, ki negujeta medkulturni dialog tudi z aktivnim sodelovanjem v mednarodni organizaciji Unesco ASPnet, bodo letošnji večer ruske besede, glasbe, plesa in likovne umetnosti nastopajoči posvetili velikanoma slovenske in ruske poezije, literarnima sodobnikoma Francetu Prešernu in Aleksandru Sergejeviču Puškinu, ki še po dobrih 220. letih od svojega rojstva nagovarjata ljudi z brezčasnim sporočilom, da človek potrebuje za obstoj in razvoj osebno svobodo, kulturo in izobrazbo enako nujno kot zrak, ki ga diha.
Ruščina je sicer eden izmed devetih tujih jezikov, ki jih poučujejo na GCC, dijaki pa jo lahko izberejo kot 2. ali 3. tuji jezik.

PRILOGA: Fotografija s prejšnjega večera ruske kulture v Celju (arhiv GCC)

Dodatne informacije:
Gregor Deleja, ravnatelj GCC, 041 708 945, gregor.deleja@gcc.si