O-STA

GCC prejemnica nagrade Roševih dnevov 2021

Podstrešje in antologija mlade celjske poezije nagrajenki natečaja za najboljše šolske literarne publikacije na Roševih dnevih 2021

Javni sklad RS za ljubiteljske kulture dejavnosti (JSKD) je v okviru državnega srečanja Roševi dnevi 2021 pripravil tudi natečaj za najboljše šolske literarne publikacije. Strokovna komisija v sestavi dr. David Bedrač, prof. Miha Mohor in Barbara Rigler je med 14 srednješolskimi in 12 osnovnošolskimi literarnimi glasili posebno nagrado podelila kar dvema z Gimnazije Celje - Center (GCC) - Podstrešju, literarnemu glasilu dijakov GCC, ki izide konec vsakega šolskega leta (urednik lanske izdaje je bil Aljaž Primožič, lavreat Župančičeve frulice in male Veronike), in antologiji mlade celjske poezije In zemlja je vibrirala kakor živo telo, ki so jo na šoli izdali lansko leto kot prerez petletne ustvarjalnosti izjemnih mladih poetov celjskega pesniškega krožka, ki ga na GCC vodi mentor Kristian Koželj. Ilustracije za obe publikaciji je prispevala Maša Črešnik, dijakinja likovne gimnazije na GCC, oblikovala pa prof. Ana Pečnik. Med srednjimi šolami je komisija nagradila tudi Gimnazijo Kranj, II. gimnazijo Maribor, Gimnazijo Ormož in Dijaški dom Ivana Cankarja Ljubljana in KUD Pozitiv. Letošnja razstava vseh prispelih šolskih literarnih glasil in publikacij bo nekaj posebnega, saj bo izvedena le v virtualnem prostoru in bo objavljena na spletni strani JSKD ter FB revija Mentor.

Takole so zapisali v obrazložitvi: "Med srednješolskimi glasili je komisija posebno mesto pripisala kar dvema izdajama, ki prihajata iz t.i. "celjskega bazena". Mentorstvo Kristiana Koželja se kaže kot prava usmeritev, saj je ves čas prisoten kot usmerjevalec in svetovalec, pri tem pa dopušča, da mladi ustvarjalci sami razmišljajo in iščejo literarne rešitve. Komisija nagrado podeljuje obema literarnima izdajama (glasilu Podstrešje ter antologiji In zemlja je vibrirala kakor živo telo), ki vsaka na svoj način izžarevata dober spoj mentorskega ozadja in ustvarjalne sile mladih piscev. Obe izdaji se lahko pohvalita s kvalitetnimi literarnimi izdelki, navdušujeta pa tudi notranja zasnova in preglednost. Pri tem je potrebno poudariti še, da antologija gotovo prinaša nekatera izjemna mlada literarna imena, ki že presegajo primarne ustvarjalne vzgibe in od katerih lahko še veliko pričakujemo, ki se sproti in spretno kalijo v glasilu, antologija pa prinaša nekakšen prerez dela za daljše obdobje."

GCC se tudi sicer lahko pohvali z izjemnim kulturnim utripom, ki ni zamrl niti v epidemičnem času dela na daljavo. Ob številnih prireditvah, ki so se preselile na svetovni splet, potekajo tudi številne obšolske dejavnosti s področja kulture, novembra so izvedli tudi vsakoletni natečaj za Naj kratko zgodbo, počasi pa se zaključuje tudi redakcija letošnjega Podstrešja, ki bo v celoti posvečeno 30-letnici samostojne Slovenije in bo del posebne časovne kapsule, ki jo bodo na GCC v čast rojstnemu dnevu naše države ob koncu junija vgradili v stoletne zidove šole.

PRILOGA: Fotografija nagrajenih publikacij (arhiv GCC)
Dodatne informacije:
Gregor Deleja, ravnatelj GCC, 041 708 945, gregor.deleja@gcc.si