O-STA

Dijaki GCC ponovno v vlogi mladih evropskih parlamentarcev

Na marčevskem modelu evropskega parlamenta so Slovenijo zastopale dijaki Gimnazije Celje - Center in Gimnazije Frana Miklošiča Ljutomer

Gimnazija Celje - Center (GCC) je tudi v drugačnih okoliščinah vpeta v številne mednarodne projekte, eden izmed teh je MEP (Model European Union), kjer se srednješolci iz vse Evrope preizkusijo v vlogi mladih parlamentarcev in sprejemajo resolucije, ki so poslane v Evropski parlament. Na GCC v projektu sodelujejo v okviru dejavnosti programa Šola ambasadorka Evropskega parlamenta. Tridnevnega spletnega zasedanja, ki ga je tokrat gostila Avstrija, so se med 18. in 21. 3. udeležile štiri drugošolke: Saša Špegelj, ki je sodelovala v odboru o mednarodni trgovini (INTA), kjer je potekala razprava o sprejemanju mednarodnih trgovinskih sporazumov, zlasti pa o zloglasnem TTIP, Tina Mazej, ki je z vrstniki razpravljala v odboru za človekove pravice (DROI), zlasti so se dotaknili vprašanj o (ilegalnih) migracijah mladih iz manj razvitih delov sveta, njena sošolka Majda Vrtačnik je v odboru za razvoj (DEVE) spoznavala širitev EU na Zahodni Balkan, Nika Sotenšek, pa je v odboru za varnost in obrambo (AFET) diskutirala o jedrskem orožju. GCCjevkam se je pridružil tudi Nikolaj Novak z Gimnazije Frana Miklošiča Ljutomer, ki je sodeloval v odboru za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve (LIBE). Na prejšnjem MEP-u, ki ga je gostila Švedska, pa je slovenske barve odlično zastopal tretješolec GCC Gašper Hlupič, ki je bil med vsemi delegati izbran za predsednika enega izmed komitejev na tokratnem zasedanju. Vodil je odbor za zaposlovanje in socialne zadeve (EMPE). Mentorica delegatov je tudi tokrat bila prof. Valerija Zorko, ki na GCC poučuje sociologijo in vodi programe MEP, MUN in debata.

Tudi pomlad bo na GCC mednarodno obarvana. Ob virtualnih mobilnosti v okviru evropskih projektov programa Eramsus + ter načrtovanju novih projektov v okviru nove evropske perspektive, bodo dijakinje in dijaki aprila na spletni okrogli mizi cikla Koristnost nekoristnega gostili Vlasto Jeseničnik, dopisnico RTV Slovenija iz Rusije. Z njo bodo govorili o aktualnih političnih vprašanjih povezanih s poročanjem iz Rusije, o (ne)uspešnem soočanju s pandemijo, vplivom umetniških skupin na stanje v Rusiji (Pussy Riot, Ic3peak, Voina) ter poskušali iskati vzporednice med sočasnim "nastajanjem" demokracije v Rusiji in propadanjem le-te v ZDA, pa tudi o vprašanju novinarstva pri nas in delu svetovne poročevalke.

PRILOGA: Fotografija delegatk GCC z DigiMEP-a, fotografija Gašperja Hlupiča, predsednika odbora za zaposlovanje in socialne zadeve na marčevskem MEP-u in zaslonski posnetek zasedanja (arhiv GCC)

Dodatne informacije:
Gregor Deleja, ravnatelj GCC, gregor.deleja@gcc.si, 041 708 945