O-STA

Velenje ima zelo visok delež cepljenih v primerjavi s povprečjem v Sloveniji

Velenje, 9. april 2021 - V Zdravstvenem domu Velenje, kamor spadata tudi enoti Šoštanj in Šmartno ob Paki, so pri izvajanju cepljenja proti covid-19 zelo uspešni. Za razliko od večine drugih cepilnih centrov v Cepilnem centru Velenje že od vsega začetka sami kličejo vse starejše od 60 let, ki so po Nacionalni strategiji cepljenja proti covid-19 do cepljenja upravičeni. Do včeraj so tako cepili že 72,6 % starejših nad 85 let (slovensko povprečje 52,7), 78 % starih med 80 in 84 let (slovensko povprečje 60,4 %), 72,3 % starih med 75 in 79 let (slovensko povprečje 54,2 %), 86,1 % starih med 70 in 74 let (slovensko povprečje 46 %). Trenutno izvajajo cepljenje starejših nad 60 let.

Za vse, stare med 60 in 65 let, so v velenjskem cepilnem centru naročili cepivo AstraZeneca, kot to predvideva strategija, vendar so občani to cepivo množično odklanjali in jim je tako ostalo 700 odmerkov, ki pa jih ne smejo uporabiti za kronične bolnike ali zdrave mlajše od 60 let. Prav tako so ta teden prejeli 400 odmerkov cepiva Moderna in 1.450 odmerkov cepiva Pfizer. Obe cepivi sta namenjeni starejšim od 65 let in posebej ranljivim kroničnim bolnikom.
Predvidevajo, da bodo v tem tednu lahko cepili vse, starejše od 60 let, ki bodo s cepljenjem soglašali in koronavirusa v zadnjih šestih mesecih niso preboleli. Cepijo tudi posebej ranljive kronične bolnike, ki so jih za cepljenje priporočili njihovi osebni zdravniki.

Zdravstveni dom Velenje je marca na svoji spletni strani objavil aplikacijo, preko katere se lahko na cepljenje prijavijo vsi občanke in občani, ki so mlajši od 60 let in nimajo pridruženih kroničnih bolezni. Do včeraj se je preko aplikacije na cepljenje prijavilo več kot 1.000 oseb. V tem tednu so aktivirali tudi posebno telefonsko številko, ki je namenjena informacijam v povezavi s cepljenem - 031 730 644.

Po priporočilih stroke svetujemo, da se čim več občank in občanov odloči za cepljenje, ko bodo prišli na vrsto, saj bomo le tako uspešni pri zaustavitvi virusa in bomo končno lahko spet normalno zaživeli brez mask, razkužil in izolacije.

Prijazen pozdrav

Služba za odnose z javnostmi Mestne občine Velenje