O-STA

Jutri izredna seja sveta glede strategije za izstop iz premoga

Velenje, 12. april 2021 - Jutri ob 16. uri bo v veliki dvorani Doma kulture Velenje 3. izredna seja Sveta Mestne občine Velenje. Razlog za sklic izredne seje je javna obravnava osnutka Nacionalne strategije za izstop iz premoga in prestrukturiranje premogovnih regij v skladu z načeli pravičnega prehoda, ki poteka do 15. aprila 2021. Prestrukturiranje je pomemben proces, ki zahteva odgovorno in usklajeno ravnanje vseh deležnikov. Predvsem pa pričakujemo, da bo zagotovljen pravičen prehod za prestrukturiranje regije, na kar so svetnice in svetniki že opozorili s sklepom, ki so ga sprejeli na oktobrski seji. Izredno sejo, ki jo bo vodil župan Mestne občine Velenje Peter Dermol, bomo pripravili v skladu z navodili in priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje Republike Slovenije.

Prisotnost na izredni seji sveta so potrdili državni sekretar na Ministrstvu za infrastrukturo Republike Slovenije Blaž Košorok, generalni direktor Direktorata za energijo mag. Hinko Šolinc, generalni direktor Premogovnika Velenje dr. Janez Rošer, direktor Premogovnika Velenje Aleš Logar, direktor Termoelektrarne Šoštanj Mitja Tašler, predsednik Savinjsko-šaleške gospodarske zbornice Tomaž Korošec, direktor Savinjsko-šaleške gospodarske zbornice mag. Franci Kotnik, direktorica Savinjsko-šaleške razvojne agencije Biljana Škarja, direktor Komunalnega podjetja Velenje mag. Gašper Škarja, predsednik Sindikata delavcev energetike Branko Sevčnikar, predsednik Sindikata pridobivanja energetskih surovin Slovenije, sindikat Premogovnika Velenje Simon Lamot in predsednik Sindikata SDRES Asmir Bečarević. Prav tako se bo seje udeležil član Državnega sveta Republike Slovenije Franjo Naraločnik.

Osnutek strategije, v kateri je za Savinjsko-šaleško regijo predlagan najbolj ambiciozen scenarij izstopa iz premoga, in sicer najkasneje do leta 2033, bo predstavila Tina Seršen, vodja Sektorja za pravne in mednarodne energetske zadeve na Ministrstvu za infrastrukturo Republike Slovenije.

Potek seje bo mogoče v živo spremljati tudi na spletni strani Mestne občine Velenje, in sicer na povezavi http://live.velenje.si/.