O-STA

Praksa v Premogovniku Velenje poteka nemoteno tudi v času epidemije

Skoraj celo preteklo leto so se tudi v Premogovniku Velenje spopadali z globalno krizo, ki jo je povzročila epidemija koronavirusa. Ta je močno vplival na celotno družbo ter posledično tudi na podjetje. Premogovnik Velenje sodi med gospodarske družbe, ki opravljajo dejavnost, ki je ključnega pomena za delovanje države, kar pomeni, da ne morejo kar tako "zapreti svojih vrat." Ves čas so zagotavljali nemoteno proizvodnjo premoga, 110 dijakom in študentom pa nemoteno opravljanje prakse. V celotni Skupini PV so lani v svoje vrste sprejeli več kot 100 novih sodelavcev. Skupaj s Šolskim centrom Velenje se trudijo, da dijakom nudijo pridobivanje različnih znanj, osebnostno zorenje in razvijanje v skladu z njihovimi željami ter sposobnostmi. Ustrezno usposobljen kader že vrsto let pridobivajo predvsem iz nabora svojih štipendistov, ki jih preko opravljanja obvezne prakse spremljajo že v času šolanja. Izgrajen imajo sistem vzgajanja lastnega kadra s pomočjo dejavnosti praktičnega usposabljanja, ponašajo pa se tudi z dobro usposobljenimi mentorji in inštruktorji. Štipendistom v rudarskih programih poleg kadrovske štipendije nudijo številne ugodnosti, kandidatom v programih geostrojnik rudar in geotehnik, ki se bodo prvič vpisali v prvi letnik, pa bodo podelili dvakratni znesek osnovne štipendije. Že danes so usmerjeni v prihodnost - obstoječa znanja bodo oblikovali v nove programe z visoko dodano vrednostjo, da bodo zagotovili delovna mesta tudi za čas, ko bo Premogovnik Velenje prenehal z odkopavanjem.

Dijaki, ki trenutno opravljajo prakso pri njih, so povedali:

"Na prakso rad hodim, saj delam v realnem okolju, kjer si nabiram izkušnje za zaposlitev. Prav tako pa imam prijateljske odnose z inštruktorji in ostalimi dijaki." (Gašper Dragič)

"Praksa v Premogovniku Velenje me zelo veseli. Možnost opravljanja praktičnega pouka v realnem delovnem okolju mi nudi veliko dragocenih izkušenj, ki mi bodo koristile v službi." (Žiga Kunej)

"Pri delu na praksi uživam. Rad spoznavam jamsko mehanizacijo in delovne procese. Najbolj zanimivo mi je delo na mehaniziranem odkopu, kjer v spremstvu inštruktorjev opravljamo podobno delo kot zaposleni." (Klemen Pavlič)

Peter Rozman,

ravnatelj ŠSGO

Šolski center Velenje