O-STA

Prostovoljci Šolskega centra Velenje bodo zaznamovali jutrišnji dan v rabljenih oblačilih

Velenje, 22. april 2021 - Prostovoljci Šolskega centra Velenje bodo jutri sodelovali v vseslovenski akciji, ki poteka pod okriljem društva Ekologi brez meja in spodbuja ponovno uporabo oblačil. Na Šolskem centru Velenje že dve leti potekajo zbiralne akcije oblačil, ki jih v prvi dijaški trgovini Šole za storitvene dejavnosti za prostovoljne prispevke bodoči prodajalci tudi ponujajo. V okviru akcije bodo ponovno odprli tudi prenovljeno dijaško trgovino z novim imenom Modno podstrešje. Zaenkrat le za dijake Šolskega centra Velenje in njihove družine ter zaposlene, ko bo epidemiološko stanje v državi dopuščalo, pa tudi za ostale.

Ideja o ureditvi prve dijaške trgovine sega že v januar 2019, ko je pod okriljem projekta Prostovoljno delo na Šolskem centru Velenje potekala zbiralna akcija oblačil, saj so ugotovili, da nekateri dijaki zaradi socialno šibkejšega stanja družine niso oblečeni zimskim razmeram primerno. Akcija z imenom Ko oblačila ponovno zaživijo je bila zelo uspešna, saj je privabila darovalce oblačil iz domače občine in iz drugih slovenskih krajev. Oblačila so dijaki iz programa trgovec Šole za storitvene dejavnosti v specializirani učilnici za trgovino razstavili, med 6. in 12. aprilom 2019 pa so začasno šolsko trgovino odprli tudi za javnost. Oblačila smo ponujali za simbolične prostovoljne prispevke, zbran denar pa namenili za socialno šibkejše dijake. Vsako leto večina med nami, kar nekaj oblačil zavrže, zato so se odločili, da začnejo izdelovati reciklirana oblačila. Dijaki prostovoljci, ki jih oblikovanje oblačil zanima, so se preizkusili v vlogi šivilj, krojačev in modnih oblikovalcev ter v delavnicah recikliranja ustvarili prave modne čudeže. V okviru Dneva za spremembe, ki ga vsako leto pripravlja Slovenska filantropija, so aprila 2019 izbrana reciklirana oblačila predstavili na modni reviji pred Centrom Nova. Zanimanje za oblačila je bilo vse večje, zato so v preteklem šolskem letu odprli dijaško trgovinico Trend butik, ki je postala vse bolj zanimiva za marsikoga. Izbrana oblačila iz trgovine so dijaki predstavili na veliki modni reviji, ki je marca 2020, v okviru dogodka Mestne občine Velenje Razvajaj se v mestu, potekala v središču mesta.

Ponovna uporaba in recikliranje oblačil je majhen, a vseeno pomemben prispevek k ohranjanju našega okolja in majhen, a pomemben prispevek k ohranjanju čistejšega okolja in zmanjševanju novodobnega suženjstva v tekstilni industriji, zato občanke in občane pozivamo, da jutrišnji dan zaznamujejo tako, da oblečejo kakšen rabljen kos oblačila, hkrati pa vabimo vse, da trgovino z rabljenimi oblačili Modno podstrešje obiščejo, ko bo odprta za javnost. Z nakupom v njej prispevamo za pomoč socialno šibkim dijakom Šolskega centra Velenje.

Pošiljamo sliko trgovine in novega logotipa.

Prijazen pozdrav

Služba za odnose z javnostmi Mestne občine Velenje