O-STA

Nastajanje šolskih radijskih in video oddaj

Dijaki in mentorji na Elektro in računalniški šoli so v času pouka na daljavo in tudi sedaj, ko so v šoli, zelo dejavni na obšolskih dejavnostih. Od lanskega marca so posneli (večinoma na daljavo) 44 radijskih oddaj, ki se predvajajo vsak torek in četrtek na Radiu Velenje in vsako soboto na Mojem radiju pod imenom "šolska 10ka". Oddaja ima različne teme in goste, ki jim voditelja Gaber Čuješ in Ana Repas postavita 10 vprašanj in traja 10 minut. Samo letos je bilo posnetih že 23 oddaj in od tega je bila posneta samo ena v studiu Elektro in računalniške šole, vse ostale pa na daljavo. Za kakovost zvoka poskrbi dijak Matej Meža, mentor dijakom pa je učitelj Peter Vrčkovnik.

Omenjena ekipa si je zadala še en cilj, in sicer ustvarjanje šolskih video oddaj. Tako so začeli ob spomladanski vrnitvi v šolo po modelu C ustvarjati televizijsko oddajo, ki so jo poimenovali po dijaško "PlonKviz". Ideja oddaje je torej kviz, v katerem tekmuje več oddelkov, zmaga pa tisti, ki zbere največ pravilnih odgovorov in odgovori v najkrajšem času. Voditeljev Ane in Gabra se ne bi videlo in slišalo, če tukaj ne bi bilo snemalcev, Anžeta, Marcela in še enega Marcela, ki celotno oddajo stojijo za kamerami ter mešalca zvoka Mateja. Za vprašanja pa skrbi Tim, da so zanimiva in tudi smešna. Mentor Peter Vrčkovnik poskrbi poleg organizacijskih del tudi za režijo in za to, da lahko preko YouTube kanala ostali dijaki spremljajo PlonKviz v živo.

Odzivi poslušalcev in gledalcev na Šolsko 10ko in PlonKviz so odlični. Dijakom predstavlja popestritev in zabavo, kar je ob trenutnih razmerah zelo dobrodošlo. Tudi za učenje timskega dela so takšni projekti odlična popotnica in vsi v ekipi zelo radi sodelujejo.

Kot pravi mentor Peter Vrčkovnik, idej za nove oddaje ne manjka in lahko pričakujemo že kmalu nove oddaje, kjer bodo ponovno imeli glavno vlogo dijaki.

Simon Konečnik,
ravnatelj Elektro in računalniške šole
Šolski center Velenje

Povezave:

PlonKviz 1. Letniki - https://youtu.be/mMs8Zqs26-c

PlonKviz 2. Letniki - https://youtu.be/DEQ12_c1K-I

PlonKviz 3. Letniki - https://youtu.be/OWxjdpSFNUc