O-STA

Pomladni koncert Gimnazije Celje-center

Mladi glasbeniki z GCC bodo letošnjo sezono že drugič zapored sklenili s spletnim pomladnim koncertom 6. maja

Na Gimnaziji Celje - Center (GCC) ima kultura tudi v teh nenavadnih koronskih časih posebno mesto. Pomemben del pestrega obšolskega in kulturnega utripa na šoli so glasbene zasedbe, ki se lahko pohvalijo v več kot šestdesetletno tradicijo in tudi v letošnjem šolskem letu niso "obmolknile". Ne le to, pestro bero zasedb, v katerih ustvarja več kot 150 dijakov, je dopolnila celo nova zasedba GCC kvintet, ki jo sestavljajo učitelji glasbe. V četrtek, 6. 5., bodo ob 19h uri na kanalih YouTube in Facebook GCC pripravili tradicionalni pomladni koncert s katerim vsako leto uradno sklenejo glasbeno sezono in napovedo načrte za prihodnje šolsko leto. Virtualni dogodek, ki ga tudi letos posvečajo nedavnima praznikoma Mestne občine Celje in Dnevu upora proti okupatorju, bližnjemu Dnevu Evrope in 30. obletnici razglasitve slovenske samostojnosti, so tokrat oblikovali Dekliški pevski zbor pod vodstvom Davida Preložnika, Nonet GCC pod vodstvom Barbare Arlič Kerstein, FaVoZa, fantovska vokalna zasedba pod vodstvom Gregorja Deleje, zasedba maturantk in maturantov glasbenih sestavov in GCC kvintet.

V vabilu so zapisali, da so "ponosni, da ne glede na drugačne in zahtevne čase na GCC niso podlegli kulturnemu molku, ki se prežeče širi iz zaprtih hramov umetnosti in obupano išče svoje mesto in pozornost v prepolnem medmrežju". V duhu celotnega šolskega leta, ki so ga naslovili s sloganom Brezmejno, želijo mladi glasbeniki tudi tokrat s pesmijo doseči, da skupaj z njimi za nekaj trenutkov odložimo vse skrbi in si z neverjetno močjo glasbe očistimo vsakdanji prah, ki nam vse prepogosto zastira pogled na ta čudoviti svet. Poseben del spletnega koncerta je tudi slovo od 42 maturantk in maturantov, ki so vsa štiri leta sodelovali v glasbenih zasedba in soustvarjali kulturni utrip na šoli in zunaj nje.

Na GCC je bila letošnja koncertna sezona kljub vsemu pestra. Uvod vanjo je bil oktobrski dobrodelni koncert, sledila je novembrska Poezija iz samovarja, praznični koncert (Brez)mejno, novoletni koncert, marčevski Pozdrav pomladi, zaključuje pa jo pomladni koncert. Ob tem so pripravili tudi številne posnetke in dodobra raziskali možnosti glasbenega ustvarjanja "na daljavo". Zasedba LPS se je uvrstila tudi v finale Špil lige Kina Šiška, Dekliški pevski zbor pa se je uvrstil tudi na spletno zborovsko tekmovanje Aegis Carminis. Mladi glasbenice in glasbeniki so sodelovali tudi na nekaterih prireditvah zunanjih organizatorjev, dopolnili bodo utrip Poletja v Celju, načrtujejo še izvedbo koncertnih večerov v sklopu mini festivala Poletje v parku GCC, FaVoZa pa se med 9. in 11. 7. odpravlja tudi na krajšo turnejo v Posočje. Pestri so tudi načrti za prihodnje šolsko leto, ko na GCC upajo, da bodo lahko občinstvo v Celju, Sloveniji in na turnejah po svetu zopet lahko nagovarjali neposredno.

PRILOGA: Fotografije s pomladnih snemanj (arhiv GCC)

Dodatne informacije:
Gregor Deleja, ravnatelj GCC, 041 708 945, gregor.deleja@gcc.si