O-STA

Na mednarodnem srečanju ICYS Gaber Čuješ in Laura Pečnik Budna osvojila srebrno priznanje

"Sva Gaber Čuješ dijak Elektro in računalniške šole in Laura Pečnik Budna dijakinja Gimnazije. Letos sva se udeležila mednarodnega tekmovanja za mlade znanstvenike/raziskovalce (ICYS) s svojo raziskovalno nalogo "Uporaba simulatorja letenja v letalski industriji". Tekmovanje je potekalo preko spleta od 24. do 26. aprila 2021, kjer smo tekmovali mladi znanstveniki iz skoraj celega sveta na področjih tehnike, znanosti o življenju, znanosti o okolju, matematike in fizike.

Slovenska ekipa je imela štiri raziskovalne naloge, za katere smo prejeli dve srebrni priznanji in eno bronasto. Na žalost so letos, zaradi koronavirusa, potekale tudi priprave preko spleta in so trajale približno kakšen mesec. Tekmovalci smo morali najprej posneti predstavitveni video, nato ustvariti plakat za našo raziskovalno nalogo in za konec, predstaviti našo raziskovalno nalogo in plakat recenzentom iz vseh sodelujočih držav. Predstavitve raziskovalnih nalog so trajale dva dni, tretji dan je sledila skupna razglasitev rezultatov. Število nalog, ki prejmejo bronasto, srebrno ali zlato priznanje, je odvisno od števila prijavljenih nalog na določeno področje in od tega, kako so se tekmovalci izkazali. Tistim, ki je čisto malo manjkalo do bronastega priznanja, so podarili posebne nagrade.

Konkurenca je seveda močna na čisto vseh področjih, saj so tekmovalci, ki pridejo na to tekmovanje le najboljši izmed najboljših in imajo po najinem mnenju prav vsi zelo zanimive in dobro pripravljene raziskovalne naloge. Ocenjevalci so bili zelo kritični, a hkrati tudi zelo prijazni. Največ pozornosti so namenili preverjanju ali je tekmovalec res sam naredil raziskovalno nalogo in ali razume, kaj je počel. Vsekakor lahko rečeva, da je to, ne glede na situacijo, bila čudovita izkušnja, ki je ne bova nikoli pozabila. Morava pa tudi poudariti, da je za velik delež najinega uspeha zaslužna pomoč in podpora najinih mentorjev. Sama Železnika in Uroša Remeniha, posebno zahvalo si zaluži tudi Peter Vrčkovnik, ki nama je pomagal pri izdelavi video predstavitve, ki sva jo morala pripraviti za tekmovanje, zahvalo si zaluži tudi koordinatorka slovenske ekipe, ki nas je uspešno in dobro pripravila na tekmovanje. Seveda pa tukaj ne smemo pozabiti tudi ostalih članov slovenske ekipe, s katerimi smo se spodbujali in si med seboj pomagali pred in med samim tekmovanjem."

Laura Pečnik Budna, Gaber Čuješ

Gimnazija, Elektro in računalniška šola

Šolski center Velenje


Povezava do raziskovalne naloge - https://mladiraziskovalci.scv.si/naloga?id=1858

Video predstavitev - https://youtu.be/RgMaQX8fSwI