O-STA

Ana Ketiš med najboljšimi mladimi literarnimi ustvarjalci

Na literarnem natečaju Bodi pisatelj/pisateljica, ki ga je letos že osmič organiziral Pionirski dom Ljubljana, je med prejemniki priznanj za najboljše literarno delo tudi dijakinja 3. letnika Gimnazije Velenje Ana Ketiš.

Ana se je odzvala na razpis, s katerim Pionirski dom vzpodbuja mlade ustvarjalce k pisanju kratkih zgodb. Sprva je bil natečaj namenjen le osnovnošolcem, zadnji dve leti pa so bili k pisanju povabljeni tudi srednješolci.

Pionirski dom, letos skupaj z Mestom literature, Mestno knjižnico Ljubljana, Javno agencijo za knjigo, Mladinsko knjigo in Cankarjevo založbo, omogoča mladim spoznavati veličino pisane besede in lepoto slovenskega jezika.

S svojim besedilom so se morali srednješolci, udeleženci natečaja, odzvati na citat iz knjige Ane Svetel Dobra družba. In Ani je to s kratko zgodbo z naslovom Sanjač imenitno uspelo. Iztočnico o moškem, na katerem ni nič, "kar bi bilo vredno opisa", je razvila v drzno, domišljijsko bogato, skoraj fantastično pripoved o sanjaču, "možu brez posebnosti", ki pa vendarle vznemiri radovedno pripovedovalko, da sledi njegovim zelenim očem - simbolu drugačnosti. Okužena z "virusom sanj" se pridruži tistim, ki si še drznejo misliti, biti radovedni, izkušati svet kot celoto. In njene oči se spremenijo.

Strokovna žirija je pri izboru najboljših upoštevala vsebinsko izvirnost, jezikovno pravilnost, besedišče, vezljivost in zgradbene učinke ter inovativnost v slogu, saj je napisati izvirno kratko zgodbo prava umetnost.

Zmagovalci in njihove zgodbe so bili predstavljeni na zaključni prireditvi, ki je namesto v Festivalni dvorani, kot je bilo planirano, potekala preko Zooma 22. aprila. Nagrajena besedila so objavljena v posebni publikaciji, obrazložitve in krajši odlomki pa na spletni strani Pionirskega doma.

In kako se je na svoj veliki uspeh odzvala Ana?

"Prireditve preko Zooma se zaradi drugih obveznosti nisem uspela udeležiti. Novico, da sem bila ena izmed nagrajencev, sem izvedela od prijateljice, ki je na natečaj prav tako poslala svoje delo in se je prireditve udeležila. Glede izbora sem bila rahlo presenečena in seveda zelo vesela, prav tako pa počaščena zaradi zelo lepo napisane revizije kratke zgodbe, ki sem si jo naknadno prebrala na njihovi spletni strani."

Ani za njen uspeh iskreno čestitamo in ji želimo še veliko ustvarjalnosti, domišljije in dobrih iztočnic.

Jelka Kvartič, mentorica

Gimnazija

Šolski center Velenje