O-STA

Župan glede poteka energetskega prehoda pričakuje jasne odgovore

Velenje, 6. maj 2021 - Včeraj dopoldne je prek videokonference potekal Socialni dialog o novi energetski mešanici: Energetski prehod Savinjsko-šaleške regije, ki se ga je udeležil tudi župan Mestne občine Velenje Peter Dermol. Dogodek, ki ga je pripravila ekipa portala Energetika.net, je potekal v okviru projekta DeCarb, katerega glavni cilj je podpreti premogovno intenzivne regije pri tranziciji.

Župan Peter Dermol je uvodoma povedal, da so takšne razprave glede prestrukturiranja regije dobrodošle in nujno potrebne, ne glede na to, kakšna stališča imamo sogovorniki. Treba je iskati rešitve, saj smo lahko v preteklosti videli, da so posledice enostranskih potez prehude. Pri prestrukturiranju regije je potrebno zagotoviti pravičen prehod, ki daje zagotovilo delavcem, da bodo imeli urejeno socialno varnost, da bodo na degradiranih površinah druge vsebine z dodano vrednostjo, da bomo imeli zagotovljen nadomestni toplotni vir. Izpostavil je tudi, da z zapiranjem Premogovnika Velenje država predčasno ukinja toplotni vir za daljinsko ogrevanje Šaleške doline, zato mora tudi prevzeti posledice pri zagotavljanju zanesljivega nadomestnega toplotnega vira.

Vsak župan ščiti javni interes in zato se moramo že danes vprašati, kje bomo v prihodnosti dobili električno energijo, kakšne bodo posledice različnih energetskih virov, ali bomo odvisni od tuje elektrike. Vse to bo vplivalo na položnice, gospodarstvo in zato pričakujemo jasne odgovore od odločevalcev. Danes je prisoten strah, da bo določitev letnice za izstop iz premoga politična odločitev. Zavedati se moramo, da imajo takšne politične odločitve daljnosežne posledice, in so kot take neodgovorno dejanje. Pri tako pomembnem vprašanju mora sodelovati stroka in iskati optimalne rešitve z vsemi deležniki. Danes je edini tehtni razlog za zaprtje Premogovnika Velenje, poleg okoljskih kriterijev, ekonomika Termoelektrarne Šoštanj. Lastnica energetskih družb je država, ki mora poskrbeti za rentabilno poslovanje. Lokalne skupnosti podpiramo vsak ukrep, ki bo zagotavljal zanesljivo oskrbo z električno in toplotno energijo.

Uvodoma so spregovorili tudi generalni direktor direktorata za energijo Hinko Šolinc, direktor Energetske agencije za Savinjsko, Šaleško in Koroško (KSSENA) Boštjan Kranjc in predsednik Sindikata delavcev dejavnosti energetike Slovenije Branko Sevčnikar.

V razpravi o novi energetski mešanici so sodelovali generalni direktor Holdinga Slovenske elektrarne dr. Viktor Vračar, generalni direktor Premogovnika Velenje dr. Janez Rošer, predsednik Energetske zbornice Slovenije Marjan Eberlinc, direktor Savinjsko-šaleške gospodarske zbornice mag. Franci Kotnik, predsednik Sindikata Premogovnika Velenje (SPESS) Simon Lamot in dr. Marko Jaklič z Ekonomske fakultete Univerze v Ljubljani.

Prijazen pozdrav,
Služba za odnose z javnostmi Mestne občine Velenje