O-STA

Podeljene Nagrade MSS za najboljše diplomsko in magistrsko delo s področja mladih v letu 2020

Mladinski svet Slovenije (MSS), krovno združenje nacionalnih mladinskih organizacij, je letos že dvanajstič zaporedoma razpisal natečaj MSS nagrada za najboljše diplomsko in magistrsko delo s področja mladih za preteklo leto. Organizatorji natečaja so dobitnici nagrade MSS za leto 2020 razglasili na zaključni podelitvi, ki je letos, v okrnjeni zasedbi, potekala v petek, 7. maja 2021, ob 12. uri v veliki dvorani Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport v Ljubljani.


Nagrajenki Anja Bohinec in Maruška Kobe sta se v svojih delih lotili dveh pomembnih in aktualnih tem s področja mladih. Nagrade sta podelila ministrica za izobraževanje, znanost in šport dr. Simona Kustec in predsednik Mladinskega sveta Slovenije Miha Zupančič.


Maruška Kobe iz Občine Novo mesto je prejela nagrado MSS je v kategoriji diplomskih del za delo z naslovom Pristopi in metode dela mladinskih uličnih delavcev, ki ga je zaključila pod mentorstvom prof. dr. Milka Poštraka na Fakulteti za socialno delo Univerze v Ljubljani.


Diplomsko delo Maruške Kobe obravnava mladinsko delo in ga opredeljuje kot podaljšek programa v mladinskih centrih. Mladinsko ulično delo je prepoznano kot orodje, ki mlade usmerja, mladinski ulični delavci pa so tisti, ki pomagajo skupnosti in so prepoznani kot strokovnjaki za delo z mladimi in reševanje njihovih stisk na terenu. Nameni ekip pri uličnem delu so raznoliki in odvisni od potreb mladih in skupnosti; od kvalitetnega preživljanja prostega časa, informiranja o možnostih aktivnosti v njihovih skupnostih ter organizacijah, ki jim lahko pomagajo pri odpravljanju škodljivih posledic uživanja drog in alkohola ter nudijo splošno podporo mladim. Mladinski ulični delavci opažajo, da se njihove ciljne skupine srečujejo z različnimi problemi (brezdomni mladi, mladi, ki bežijo od doma, mladi, ki so žrtve nasilja v družini ali na ulici, mladi osipniki, brezposelni mladi, mladi rekreativni uporabniki psihoaktivnih substanc, mladi z manjšimi prekrški in kaznivimi dejanji). Odzivi mladih na mladinsko ulično delo so raznoliki, učinkovitost svojih pristopov, pa mladinski ulični delavci merijo tako na kvantitativen kot tudi na kvalitativen način.


Anja Bohinec iz Ljubljane je prejela nagrado MSS v kategoriji magistrskih del za delo z naslovom Negotovi prehodi in stiske mladih, ki zaključujejo študij, pod mentorstvom red. prof. dr. Vesne Leskovšek na Fakulteti za socialno delo Univerze v Ljubljani.


Magistrsko delo Anje Bohinec Avtorica obravnava aktulano temo težav, stisk in strahov, s katerimi se soočajo študentje in študentke, ki zaključujejo študij. Življenjski prehodi in spremembe so lahko težavne, še posebej, če družbene razmere niso usmerjene v podpiranje in lajšanje prehodov ter ustvarjanje novih priložnosti za mlade. Še težje je za mlade, ki na prehodu nimajo podpore socialne mreže. Večina strahov, stisk in težav študentk ter študentov je povezanih s slabimi družbenimi in političnimi razmerami (odsotnost stanovanjske politike za mlade, slabe razmere na trgu dela, odsotnost storitev in podpor za mlade na prehodu). Študentke in študenti, ki zaključujejo študij, se bojijo, da zaposlitve po zaključenem študiju ne bodo dobili. Študentke in študentke zelo skrbi njihova stanovanjska situacija, saj menijo, da je cenovno dostopno stanovanje, ki je hkrati dostojno za bivanje, skoraj nemogoče dobiti (še posebej v Ljubljani). Študentke in študenti menijo, da nujno potrebujejo socialno varnost zagotovljeno s strani države tudi po zaključenem študiju (začasne stanovanjske rešitve in ustrezno denarno nadomestilo dokler oseba ne dobi zaposlitve). Študentje menijo, da trenutno zadostne podpore s strani države nimajo.


Na natečaj se je skupno prijavilo 78 del, štiričlanska strokovna komisija je v ocenjevanje sprejela 76 del, ki so ustrezale osnovnim kriterijem ocenjevanja. Komisija pri svojem delu ni imela malo težav, saj so se na natečaj prijavili kandidati s svojimi odlično pripravljenimi deli. Ključni kriteriji za ocenjevanje nalog so bili aktualnost, uporabnost in pronicljivost diplomskega oz. magistrskega dela ter izvirnost. Nagrajenki sta za svoj doprinos k natečaju prejeli denarni nagradi.


dr. Simona Kustec, ministrica za izobraževanje, znanost in šport: "Teme diplomskih in magistrskih del so aktualne in pomembne, ter bodo zagotovo koristne pri reševanju družbenih problematik. Nagrajenkama želim iskrene čestitke za odlično opravljeno delo ter še naprej pogumno in odločno stopanje po začrtani poti z zavedanjem, da je znanje najmočnejše orožje za spreminjanje sveta. Prihodnost je vaša! Veselite se vstopa v svet novih znanj in odkritij življenja!"


Miha Zupančič, predsednik MSS: "Mladi smo in bomo gibalo družbenega napredka, zato na Mladinskem svetu Slovenije želimo, da se tudi področja mladih lotevamo čim bolj resno in sistematično. Znanost je naše ključno orodje, da naredimo premike, tako v družbi kot v raziskovanju mladih in naših problematik, zato sem ponosen, da smo že dvanajstič podelili priznanja za najboljše diplomsko in magistrsko delo s področja mladih ter tako spodbujamo raziskovanje na tem področju. "

Za pojasnila in več informacij se obrnite na info@mss.si ali na 01 425 60 55.

Mladinski svet Slovenije


--

Mladinski svet Slovenije (National Youth Council of Slovenia)

Dunajska cesta 5, SI-1000 Ljubljana, Slovenija

w: www.mss.si; e: info@mss.si; t: +386 (0)1 425 60 56