O-STA

Tekmovati ali ne - izziv za dijake Šole za storitvene dejavnosti

Mesec april je bil letos ponovno plodovit z državnimi tekmovanji, ki pa so letos potekala na nekoliko prilagojen način, kar je zahtevalo nemalo priprav in truda tako s strani organizatorjev, mentorjev kot tudi tekmovalcev. Kljub temu da je epidemija krepko zarezala v šolski vsakdan, ji ni uspelo zaustaviti uspeha dijakov Šole za storitvene dejavnosti iz Šolskega centra Velenje, ki so se vneto pripravljali na državna tekmovanja in na njih nizali uspehe.

Po prvomajskih počitnicah smo izvedeli veselo novico, da je Nino Krajnc, dijak 1. letnika programa gastronomske in hotelske storitve, dosegel zlato priznanje in zasedel 1. mesto na državnem tekmovanju iz angleškega jezika Poliglot 3. Biti prvi v Sloveniji je izredno priznanje, še posebej pa v časih, ko se je šolanje moralo prilagoditi novim razmeram in uspehi naših dijakov kažejo, da se s trudom in prilagojenim načinom poučevanja lahko doseže vse in še več.

Nino, ki je skromen in preprost fant, uživa v kulinaričnih ustvarjanjih na šoli, hkrati pa izjemno blesti tudi na jezikovnem področju in brez težav spremlja novice preko spleta v angleškem jeziku (npr. inavguracijo Joa Bidna). Tako mu reševanje 7 nalog na državnem tekmovanju ni povzročalo hudih preglavic. Kot je dejal sam: "Najbolj sem se bal spisa, vendar mi je bil sam naslov blizu in sem se lahko razpisal. Preostalih 6 nalog mi ni delalo prevelikih težav. Zanimiva mi je bila tudi izkušnja spletnega tekmovanja, saj se s sotekmovalci nismo srečali drugače kot preko Zooma, pa še tam nas je bilo malo (bilo je namreč več Zoom videokonferenc) in smo bili ves čas pod strogim nadzorom."

Med uspešnejšimi dijaki je bila tudi Maša Štumberger, dijakinja 3. letnika programa ekonomski tehnik, ki je na 22. državnem tekmovanju dosegla srebrno priznanje, ki pravi, da je tekmovanje v času epidemije posebna izkušnja, saj je potrebno poleg ostalih pravil tekmovanja upoštevati še varnostne ukrepe, ampak je to ni preveč motilo.

Na Šoli za storitvene dejavnosti smo vsakega uspeha naših dijakov izredno veseli, zato jim sporočamo: "Dragi dijaki in dijakinje, nikar ne obupajte in bodite uspešni. Maši in Ninu pa iskrene čestitke ob velikem dosežku!"


Bojana Urbanc,

Šola za storitvene dejavnosti

Šolski center Velenje