O-STA

Odtenki tišine - Same mogočne skladbe 6

klarinetist Blaž Šparovec, foto: osebni arhiv
skladateljica Nana Forte, foto: Miran M. Hochstätter
Orkester Slovenske filharmonije, foto: Iztok Zupan
dirigent Philipp von Steinaecker, foto: Darja Štravs Tisu

SMS 6

abonma 2020/21

Odtenki tišine

Spletni koncert

v živo na www.filharmonija.si

13. maj 2021 ob 19.30

Gallusova dvorana, Cankarjev dom

Orkester Slovenske filharmonije

Philipp von Steinaecker dirigent

Blaž Šparovec klarinet

Nana Forte (1981): Odtenki moje tišine*

Aaron Copland (1900 - 1990): Koncert za klarinet, godala, harfo in klavir

Anton Bruckner (1824 - 1896): Simfonija št. 4 v Es-duru, "Romantična"

*Prva izvedba, naročilo Slovenske filharmonije

Vljudno vabljeni k ogledu šestega koncerta Samih mogočnih skladb, ki ga bo izvedel Orkester Slovenske filharmonije, pod taktirko glavnega gostujočega dirigenta Philippa von Steinaeckerja. Prva na sporedu bo skladba Odtenki moje tišine skladateljice Nane Forte, ki velja za eno najvidnejših slovenskih skladateljic mlajše generacije. Tako pravi o svoji novi kompoziciji: "Kot že naslov skladbe nakazuje, se v njej posvečam raziskovanju tišine. Tišine, ki ,zazveni', ko zaprem oči in v stanju daljšega mirovanja opazujem tok svoje zavesti, ki potuje od razpršenosti do popolne osredotočenosti in odsotnosti misli. V stanju takšnega miselnega ,brezvetrja' se začnejo odpirati nove dimenzije in občutja. Odprejo se notranji svetovi, ki v tempu vsakdanjega življenja ne morejo zazveneti niti biti slišani, saj jih vsakodnevne misli in skrbi preglasijo."

Koncert za klarinet, godala, harfo in klavir skladatelja Aarona Coplanda sestavljata dva stavka, ki ju neprekinjeno povezuje solistična kadenca. Delo je leta 1947 naročil jazzovski klarinetist Benny Goodman in že po prvi izvedbi leta 1950 je delo doživelo velik uspeh. Orkestru Slovenske filharmonije se bo pridružil klarinetist Blaž Šparovec. Od leta 2015 je prvi klarinetist v Orkestru Gürzenich iz Kölna in docent na Univerzi za umetnost v Berlinu. Kot solist nastopa z vodilnimi nemškimi in drugimi orkestri.

Koncert Samih mogočnih skladb bo sklenila Simfonija št. 4 v Es-duru Antona Brucknerja, ki sodi med največkrat izvajana skladateljeva dela. Bruckner sam jo je podnaslovil "Romantična", čeprav še danes ni povsem jasno, na kaj točno naj bi se podnaslov nanašal.


Vljudno vabljeni!