O-STA

Tehnoburleska Tatovi podob

Redni modularni, presenetljivi, nikoli isti in predvsem umetniško-družabni večer Tatovi podob so v različnih oblikah sodelovanja vzpostavile_i sodelavke_i skupine The Feminalz. V procesu dela, ki ga je skupina začela razvijati leta 2013, avtorice_ji ambiciozno razmišljajo in raziskujejo "feministično-postdramsko-burlesko". Z večerom tehnoburleske kontinuirano nastajajo novi umetniški prispevki, komentarji in sporočila, s katerimi neposredno nagovarjajo občinstvo in razvijajo tematske bloke, like ali zgodbe, ki se postopoma vzpostavljajo in odkrivajo gledalcem svoje bivanje.

V okviru predstave lahko obiskovalci zaznajo elemente robnih urbanih žanrov, med katere spadajo kabaret, nova burleska, kvir, groteska in satira in ki izstopajo iz uveljavljenih žanrskih in konceptualnih okvirov ter se izogibajo uporabi populističnih klišejev ter seksističnih, šovinističnih ali ksenofobnih izjav.

Poleg rednih nastopov v Klubu Gromka na AKC Metelkova v Ljubljani, so Tatovi podob v osmih letih delovanja po Sloveniji in tujini izvedli že več kot 50 ponovitev. Producent predstave je zavod Emanat, ki je na podlagi tehnoburleske začel razvijati tudi platformo malih umetnosti. Ta redno predstavlja dogodke v obliki delavnic, predavanj in predstav, do sedaj pa je proizvedla tudi tri edicije festivala Sindikat odklonskih entitet.

Za razliko od zahodnih metropol, kjer so prepoznali vrednost žanrov teh "malih umetnosti" znotraj kulturne politike, turizma in gospodarstva že pred desetletji, se jim pri nas še vedno ne pripisuje (dovolj) umetniške vrednosti. Vseeno pa Feminalz že nekaj let uspešno polnijo dvorane in srca številnih obiskovalcev. Tokrat se bodo z nekaj poudarki prav tatinsko prikradli v štajersko regijo.

Najprej bodo v sodelovanju s Centrom sodobnih umetnosti Celje pripravili dvodnevno delavnico Kako postati dober tat?, ki je namenjena spoznavanju s strategijami in orodji za razvoj tehnoburlesknih točk in ki bo potekala 15. in 16. maja v Galeriji Račka. Delavnico bodo vodili člani kolektiva Feminalz, na njej pa bodo udeleženci obdelovali čudno čutne tatvine, ki burijo domišljijo in ustvarili kratke - a sladke odrske intervencije.

Tatovi podob se bodo tokrat že drugič predstavili tudi v okviru Festivala Borštnikovo srečanje v Mariboru, in sicer bodo 15. junija zasedli malo dvorano Narodnega doma Maribor.

Nato pa bosta 18.6. tehnoburlesko v Celju gostila še Center sodobnih umetnosti (Zavod Celeia) in Hiša kulture Celje. Slednja bo predstavo na ogled ponudila v okviru svojega gledališkega abonmaja.

Če so vam petje, ples, klovning, burleska, post queer kabaret in šegavo sprevračanje aktualnih sodobnih fenomenov blizu ne zamudite ene izmed prihajajočih ponovitev tehnoburleske tatovi podob.

Sodelavci

Ustvarjalci in izvajalci:
Matilda Buns, Tristan Bargeld, H.P.D. (hormonal perturbator in decay), Crucial Pink, Mad Jakale, Rebellious KITCH Controversy, Dee Dee Void, Ariela, Glitter Ale, Muséecunt
Izbor in originalna glasba: Feminalz in Luka Prinčič
Oblikovanje maske in fizur: Tinka Prpar
Kostumografija: Tanja Pađan / Kiss the future

Oblikovanje luči: Janko Oven / Aljaž Zaletel
Tehnična podpora: Damjan Delak
Video EPP: Feminalz
Video montaža: Luka Prinčič

Podpora

Produkcija: Emanat
Partnerji: Klub Gromka, Maska, Srednja vzgojiteljska šola, gimnazija in umetniška gimnazija Ljubljana
Finančna podpora: Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Ljubljana

Informacije: info@emanat.si